Narozeninový dort s riccotovým krémem

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak nevím. Když se někdo narodí – má narozeniny? Protože jestli ano, tak by měl dostat narozeninový dort. Chápu, že novorozeně jíst dort nemůže, ale na druhou stranu k narozeninám už člověk dostal nepoužitelnější dárky. A pak – co maminka? Ta má narozeniny? Já myslím, že má a ta zase dort jíst může. Tak těm holkám upečeme dort. Chtělo by to něco jemného a něžného jako dětské nožičky a taky něco sezónního – když je podzim. A co třeba ořechový dort s krémem z riccoty.

Recept:

½ hrnku Jizerky

½ hrnku jáhlové mouky

½ hrnku rýžové mouky

1 ½ hrsti namletých ořechů

1 nahrubo nastrouhané jablko

¾ hrnku cukru

1 vanilkový cukr

Prášek do pečiva

1 šlehačka + mléko podle potřeby

 

Krém: 2 riccoty, hustší bílý jogurt (potřeba je jen několik lžic), med na oslazení. Riccotu musíte před použitím nechat alespoň hodinu odkapat v kousku plátýnka. Zbavíte jí tak přebytečné syrovátky. Odkapanou pak smíchejte s jogurtem a medem.

Varianta krému: vaše prodavačka v malém vesnickém krámku si myslí, že riccota je tunel na Kavkazu:  1 tvaroh, 1 smetana na šlehání + med. Smetanu vyšlehejte. Tvaroh ušlehejte s medem a pak vše opatrně smíchejte dohromady.

Ještě budete potřebovat nějaké ořechy na ozdobu. Ořechy buď na hrubo umelte, nebo nasekejte nožem.

Postup: všechny ingredience na těsto smíchejte. Začněte sypkými příměsmi a pak vmíchejte strouhané jablko, šlehačku a do těsta postupně a pomalu lijte mléko až do potřebné hustoty (tak aby se dalo vlít do dortové formy). Pečte ve středně velké formě  a v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po upečení a vychladnutí korpusu, dort rozřízněte na půl.

Do středu dortu dejte půlku krému a posypte částí ořechů. Přiklopte  a na vrch rozetřete zbytek krému. Okraje ozdobte ořechy.

Tak všechno nejlepší k narozeninám Anežko.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *