Tak nevím. Když se někdo narodí – má narozeniny? Protože jestli ano, tak by měl dostat narozeninový dort. Chápu, že novorozeně jíst dort nemůže, ale na druhou stranu k narozeninám už člověk dostal nepoužitelnější dárky. A pak – co maminka? Ta má narozeniny? Já myslím, že má a ta zase dort jíst může. Tak těm holkám upečeme dort. Chtělo by to něco jemného a něžného jako dětské nožičky a taky něco sezónního – když je podzim. A co třeba ořechový dort s krémem z riccoty.
Recept:
½ hrnku Jizerky
½ hrnku jáhlové mouky
½ hrnku rýžové mouky
1 ½ hrsti namletých ořechů
1 nahrubo nastrouhané jablko
¾ hrnku cukru
1 vanilkový cukr
Prášek do pečiva
1 šlehačka + mléko podle potřeby
Krém: 2 riccoty, hustší bílý jogurt (potřeba je jen několik lžic), med na oslazení. Riccotu musíte před použitím nechat alespoň hodinu odkapat v kousku plátýnka. Zbavíte jí tak přebytečné syrovátky. Odkapanou pak smíchejte s jogurtem a medem.
Varianta krému: vaše prodavačka v malém vesnickém krámku si myslí, že riccota je tunel na Kavkazu: 1 tvaroh, 1 smetana na šlehání + med. Smetanu vyšlehejte. Tvaroh ušlehejte s medem a pak vše opatrně smíchejte dohromady.
Ještě budete potřebovat nějaké ořechy na ozdobu. Ořechy buď na hrubo umelte, nebo nasekejte nožem.
Postup: všechny ingredience na těsto smíchejte. Začněte sypkými příměsmi a pak vmíchejte strouhané jablko, šlehačku a do těsta postupně a pomalu lijte mléko až do potřebné hustoty (tak aby se dalo vlít do dortové formy). Pečte ve středně velké formě a v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po upečení a vychladnutí korpusu, dort rozřízněte na půl.
Do středu dortu dejte půlku krému a posypte částí ořechů. Přiklopte a na vrch rozetřete zbytek krému. Okraje ozdobte ořechy.
Tak všechno nejlepší k narozeninám Anežko.