Brynzové halušky

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak kde je? Ona snad letos zas nepřijede. No, to je tedy škoda a taková legrace zas mohla být.  

Jako minule,  to se mohly veverky potrhat smíchy. To, když přiškrceným hláskem zpívala na celý les.  A co ta scénka s větví, kterou si někde sebrala pod záminkou, že se oni bude opírat jak o hůl a nenápadně bouchala do každého stromu okolo kterého prošla. Nebo, jak vždycky vyskočila,  kdykoli z křoví vyletěl pták. To bylo dobrý. To jsme si spolu užili zábavy. A letos zase nic.

Jo, jo – nepřijedu. Už i medvědi vědí, že já na Fatru nepojedu.

Tak si alespoň uvařím halušky a budu si doma v kuchyni prohlížet fotky z hor.

  

Halušky s brynzou

750 g brambor

2 lžičky soli (do těsta) + sůl do vody

Cca 250 g mouky – ½  Jizerka  a ½ jednodruhové mouky (např.  cizrnová, jáhlová,rýžová v jakémkoli poměru)

1 vejce (ale nemusí být)

250 g brynzy

150 g slaniny

Uvedené množství je jen pro poměr. V naší rodině se většinou dělá cca dvojnásobné množství (někdy i tří.)

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do velké mísy. Osolíme, promícháme  a necháme chviličku, aby pustily vodu. Vodu z brambor slijeme, ale nevadí, když tam nějaká zbude. Přidáme vejce (pokud chcete) a  začneme vsypávat mouky. Přidávejte je na střídačku tak, abyste zachovali poměr muk a Jizerky.  Jizerka je především  škrob  a ten způsobí nadýchanost těsta. Mouky zas udrží těsto pohromadě. Těsto by mělo být řidší než na knedlíky, ale hustší než lívancové. Dejte si vařit vodu do opravdu velkého hrnce, aby halušky měly místo na plavání. Vodu osolte a do vroucí  vody vhazujte halušky. Je několik způsobů. Manželova slovenská babička je s neuvěřitelným grifem házela pomocí ostrého nože z prkénka. Pro ty co si netroufají  je na to speciální síto s kulatými otvory . Na síto  si připravte těsto trochu řidší. Jinak halušky neprotlačíte. Já jsem na tyhle věci dost  levá a tak mám metodu. Sice pomalejší, ale naprosto jistou . Nočky vytvářím pomocí dvou čajových lžiček. Tento způsob ovšem nevnucuji . Dcera na mě přitom koukala dost nevěřícně.   Halušky vařte dokud nevyplavou a pak je nechte ještě tak ½ minuty kraulovat.  Dělám to tak, že je pozoruji a vytahuji postupně, ale to je asi tím, že nejsem schopná je do vody dát všechny najednou. Nemusíte se bát – budou uvařené všechny. Uvařené halušky smíchejte s rozdrobenou brynzou. Slaninu nakrájejte na čtverečky, opečte na pánvi a vmíchejte i s tukem do halušek. Také  je můžete polévat až na talíři – jak to máte raději. Pro ty, co maso nejí, na másle zpěňte jarní cibulku. A pak už je jen chraňte vlastním tělem, abyste mohli vzít misku babičce na ochutnání.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *