Rebarborovo-jahodový koláč

20160529_08170520160529_08074320160528_174047
Začíná nejpříjemnější období roku. Celé léto před námi. Doba příprav na prázdniny a cestování. Čas sezónních druhů zeleniny a ovoce a to z vlastní zahrady má vždy úplně jinou chuť než z obchodu. Nastal čas jahod a rebarbory. Co víc říct.  Jahody a rebarbora – to je prostě koláč a to takový, který se peče jen jednou za rok.

Kynutý koláč s jahodami, rebarborou, tvarohem a kokosovou drobenkou
Těsto:
500g mouky (1/2 – Schär Mix bread, 1/4 jahelná, 1/8 cizrnová, 1/4 rýžová mouka)
1 sušené droždí (7g)
špetka soli
větší špetka kurkumy
4 lžičky Psylia (rozpuštěné v deci vody)
1 dl oleje
250ml vlažného mléka
3 lžíce cukru
Náplň:
2 měkké tvarohy (trochu mléka na rozmíchání)
moučkový cukr
vanilkový cukr
rebarbora
jahody
Kokosová drobenka:
máslo, krupicový cukr, vanilkový cukr + kokos
20160528_170919  20160528_165432
Ingredience na těsto smícháme a opravdu pečlivě vypracujeme mixérem s hnětacími háky, nebo vařečkou – jak vám lépe půjde. Nakonec přendáme na pomoučený vál a vytvoříme krásné těsto. To necháme 3/4 hodiny kynout. Vymažeme plech olejem a rozprostřeme na něj vykynuté těsto. To potřeme tvarohy, které jsme rozdělali s mlékem a cukrem. Na tvaroh déme oloupanou a na špalíčky nakrájenou rebarboru a na ni jahody. Ovoce ještě trochu pocukrujeme. Koláč necháme ještě 3/4 hodiny kynout. Pak rozpálíme troubu na 180 stupňů a pečeme asi 3/4 hodiny. Drobenku dáme na koláč až 20 minut před koncem pečení – aby se nespálila.
20160528_180251  20160529_083644

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *