Pizza, sugo a tak dále

 

20160424_17384720160424_14390120160424_122648

Jaro řádí, manžel řádí a já peču pizzu. Abych přispěla k tomu, že se jedna z místností v domě stane opět obyvatelnou, snažila jsem se silnější část rodiny nezaměstnávat prací  na zahradě a jala  se sama přehazovat kompost. Při této činnosti jsem vymyslela, že upeču pizzu a taky, že kompost je nejužitečnější ( spolu s nádrží na dešťovou vodu) věc v zahradě. Taky je to hmatatelný důkaz síly přírody. Co se stane z posekané trávy, plevele a kuchyňského odpadu za rok a půl?  Z toho, co jindy s klidným svědomím hodíme do kontejneru na směsný odpad? Kyprá, živá hmota. Základ růstu a výživy  zahrady.  Co jsme zahradě vzali, to jí zase vracíme. Možná a to už je skoro vizionářská myšlenka, takové člověka napadají jen při tak otrocké práci, že tím jak se člověk chová ke slupce od jablka, ukazuje svůj přístup k životu. Tak raději nedělejte ze svého života odpad. Vytvořte  z něj něco dokonalého – něco pro budoucí generace, nebo alespoň pro příští úrodu dýní.

20160424_122706 - kopie  20160424_122857 - kopie

Vědci dokázali, že pojídání pizzy dělá člověka šťastným. To je sice pravda, ale taky to ukazuje, že jsem si vybrala špatné povolání. Proč nejsem vědec, který zkoumá  zvyšování kvality života v závislosti na frekvenci pojídání pizzy a nebo nesčítám v oceánu z letadla  karety obrovské? Viděla jsem o tom dokument a byla to krása. No, teď už s tím asi nic neudělám. Tak si radši upeču tu pizzu.

20160424_125102 - kopie  20160424_125319 - kopie  20160424_130305 - kopie

Těsto – trochu jsem ho opravila oproti původnímu návodu. 350 g směsi Schär Bread mix + 10 g sušeného droždí + 1/2 lžičky soli + 1 lžička olivového oleje+ cca 300 ml vlažné vody. Vytvoříme těsto a vytáhneme na plech potřený olejem. Necháme cca 40 minut kynout. Po té teprve nazdobíme podle plánu.

Těsto vyjde  na 1  pizzu na plech. V návodu je – vytáhneme těsto, ale já si musím trochu pomáhat válečkem . Těsto se dost trhá. Ale pizza je z něj  opravdu dobrá. Pečte ji při 210 stupních cca 20 minut.

Budu zkoušet další těsta a podávat zprávy.  Zatím chci aby těsto bylo z mouky. Až se rozšoupnu, tak zkusím korpus z květáku, sýra nebo špenátu. Tak vás čekají pěkné věci.

Na pizze je stejně nejzajímavější co je na ní a pod to navrch (třeba jen pod mozzarelu) potřebujete omáčku.

20160424_140235  20160424_143828

Základní omáčka na pizzu – fofr verze – mám hlad a nemám čas.

1 plechovka rajčat

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

Sušená nebo čerstvá bazalka

Sušený nebo čerstvý tymián

Sůl, pepř

V kastrůlku rozehřejte olej, přidejte na jemno nasekaný česnek a přidejte rajčata. Omáčku provařte a zredukujte. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Kdo chce hladkou pastu – může omáčku ještě rozmixovat.

Nemá li to pořád chuť podle vašich představ – přidejte trošku kečupu, ale nikomu to neříkejte.

 

Sugo pomodoro  jako od Itala. Verze – na zahradě je spousta rajčat a chci si je uchovat na zimu ve formě, která mě bude bavit celý rok.

Na 1 kg rajčat

½ cibule

1 mrkev

1 řapík celeru

Čerstvá nebo sušená bazalka,

2 lžíce olivového oleje

40 g másla

Sůl a cukr podle potřeby

 

Neoloupaná rajčata a zeleninu nakrájejte na větší kousky. Rozpalte olej a zpěňte na něm zeleninu. Přidejte rajčata a za občasného míchání asi hodinu pomalu duste. Pak omáčku propasírujte a ještě 30 minut povařte. Nakonec přidejte sůl a cukr podle chuti a bazalku. Omáčka nějakou, ne příliš dlouhou dobu, vydrží v lednici. Jestli jste si jí udělali větší množství, je potřeba ji dát do skleniček a zavařit. Pak už vydrží – dokud se nesní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *