Jaro řádí, manžel řádí a já peču pizzu. Abych přispěla k tomu, že se jedna z místností v domě stane opět obyvatelnou, snažila jsem se silnější část rodiny nezaměstnávat prací na zahradě a jala se sama přehazovat kompost. Při této činnosti jsem vymyslela, že upeču pizzu a taky, že kompost je nejužitečnější ( spolu s nádrží na dešťovou vodu) věc v zahradě. Taky je to hmatatelný důkaz síly přírody. Co se stane z posekané trávy, plevele a kuchyňského odpadu za rok a půl? Z toho, co jindy s klidným svědomím hodíme do kontejneru na směsný odpad? Kyprá, živá hmota. Základ růstu a výživy zahrady. Co jsme zahradě vzali, to jí zase vracíme. Možná a to už je skoro vizionářská myšlenka, takové člověka napadají jen při tak otrocké práci, že tím jak se člověk chová ke slupce od jablka, ukazuje svůj přístup k životu. Tak raději nedělejte ze svého života odpad. Vytvořte z něj něco dokonalého – něco pro budoucí generace, nebo alespoň pro příští úrodu dýní.
Vědci dokázali, že pojídání pizzy dělá člověka šťastným. To je sice pravda, ale taky to ukazuje, že jsem si vybrala špatné povolání. Proč nejsem vědec, který zkoumá zvyšování kvality života v závislosti na frekvenci pojídání pizzy a nebo nesčítám v oceánu z letadla karety obrovské? Viděla jsem o tom dokument a byla to krása. No, teď už s tím asi nic neudělám. Tak si radši upeču tu pizzu.
Těsto – trochu jsem ho opravila oproti původnímu návodu. 350 g směsi Schär Bread mix + 10 g sušeného droždí + 1/2 lžičky soli + 1 lžička olivového oleje+ cca 300 ml vlažné vody. Vytvoříme těsto a vytáhneme na plech potřený olejem. Necháme cca 40 minut kynout. Po té teprve nazdobíme podle plánu.
Těsto vyjde na 1 pizzu na plech. V návodu je – vytáhneme těsto, ale já si musím trochu pomáhat válečkem . Těsto se dost trhá. Ale pizza je z něj opravdu dobrá. Pečte ji při 210 stupních cca 20 minut.
Budu zkoušet další těsta a podávat zprávy. Zatím chci aby těsto bylo z mouky. Až se rozšoupnu, tak zkusím korpus z květáku, sýra nebo špenátu. Tak vás čekají pěkné věci.
Na pizze je stejně nejzajímavější co je na ní a pod to navrch (třeba jen pod mozzarelu) potřebujete omáčku.
Základní omáčka na pizzu – fofr verze – mám hlad a nemám čas.
1 plechovka rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
Sušená nebo čerstvá bazalka
Sušený nebo čerstvý tymián
Sůl, pepř
V kastrůlku rozehřejte olej, přidejte na jemno nasekaný česnek a přidejte rajčata. Omáčku provařte a zredukujte. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Kdo chce hladkou pastu – může omáčku ještě rozmixovat.
Nemá li to pořád chuť podle vašich představ – přidejte trošku kečupu, ale nikomu to neříkejte.
Sugo pomodoro jako od Itala. Verze – na zahradě je spousta rajčat a chci si je uchovat na zimu ve formě, která mě bude bavit celý rok.
Na 1 kg rajčat
½ cibule
1 mrkev
1 řapík celeru
Čerstvá nebo sušená bazalka,
2 lžíce olivového oleje
40 g másla
Sůl a cukr podle potřeby
Neoloupaná rajčata a zeleninu nakrájejte na větší kousky. Rozpalte olej a zpěňte na něm zeleninu. Přidejte rajčata a za občasného míchání asi hodinu pomalu duste. Pak omáčku propasírujte a ještě 30 minut povařte. Nakonec přidejte sůl a cukr podle chuti a bazalku. Omáčka nějakou, ne příliš dlouhou dobu, vydrží v lednici. Jestli jste si jí udělali větší množství, je potřeba ji dát do skleniček a zavařit. Pak už vydrží – dokud se nesní.