Mám moc ráda štrúdl. Do loňského roku jsem vždy koupila listové těsto a měla jsem vystaráno. Maximálně jsem se rozhodovala jaké koupit, aby bylo dobré na chuť a dobře se s ním pracovalo. Na štrůdlu je nejlepší, že je v něm hodně jablek a všelijakých chutí a vůní a těsto tu slouží jen jako tenký obal, který tu voňavou dobrotu drží pohromadě. Když si k ještě teplému kousku závinu dáte kopeček vanilkové zmrzliny, který polijete vaječným koňakem, posypete plátky mandlí a ozdobíte čepičkou čerstvě ušlehané šlehačky – vznikne něco neodolatelného. Nějak jsem se této dobroty nechtěla vzdát. Ukázalo se ovšem, že je to mnohem větší oříšek než se zdálo. Prostě od té doby co experimentuji s jinými moukami než s pšeničnou, se mi přes všechny pokusy nepodařilo upéci něco, co by ve tvaru závinu zůstalo před upečením, po upečení a nebo dokonce i při konzumaci. Všelijaké postupy , které doporučoval kde kdo na internetu byly jen pro zlost. Některá těsta byla docela dobrá na chuť, ale neudržela závin v celku. Jiná zas udržela tvar, ale s chutí umělé hmoty jsem se tak nějak nehodlala smířit. Štrůdl začal být mojí noční můrou. Proto jsem teď úplně nadšená, že sem můžu napsat recept, který je nejen chuťově dobrý, ale také dobře dopadne a vy ho můžete bez obav nabídnout hostům. Recept je velmi jednoduchý a to mám také ráda. O vánočních svátcích jsem těch závinů nakonec upekla šest.
Rozpis na 2 záviny
220g Jizerky + na rozválení rýžovou mouku
125g másla
125g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
Špetka soli
Náplň: oloupaných a nastrouhaných cca 10 středně velkých jablek, třtinový cukr na oslazení, skořice, rozinky + vlašské ořechy
Změklé máslo nakrájíme na kostičky a smícháme v míse s Jizerkou, tvarohem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Napůl zpracované těsto přendáme na vál posypaný rýžovou moukou a tam těsto uhněteme krásně do hladka tak, aby se nelepilo. Takto zpracované těsto dáme do lednice nejméně na ½ hodiny ztuhnout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Z těsta vytvoříme dva záviny, které z vrchu propícháme vidličkou – to je důležité. Závin se nám v troubě neroztrhne. Můžete štrúdl potřít vejcem, ale já to nemám ráda. Navíc třetina rodina vejce nejí, tak alespoň nemám co řešit. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 40 minut.
Potvrzuju – přes všeobecné vánoční přežrání se po něm zaprášilo.