Vánoční cukroví bez pšenice

 

P1300487P130080720151122_120249

Nejdříve něco nového. Originální recepty většinou vznikají tak, že máte na něco ohromnou chuť a nemáte doma prakticky nic z toho, co do receptu patří. Takhle sice začínají vařit úplně všichni, ale na začátku často vznikají jídla, která se vůbec nedají jíst. Ne, že by se to někdy nestalo i ostřílenému kuchaři. Výjimečný nový recept  se objeví jen tak, že vás žádný nezdar neodradí. Roli tam hraje zkušenost a také nezbytný talent. Dovolte tedy, abych vám představila Barborčiny  Florentýnky. Zajímavá kombinace sladce máslových datlí s nakyslými sušeným brusinkami. Florentýnky se  většinou ještě zdobí čokoládou, ale nám to připadalo až příliš sladké.

P1300801 P1300611

Barborčiny Florentýnky

Asi 180g datlí, nakrájených na proužky

60g sušených brusinek

60g nasekaných lískových ořechů

60g cukru

30g másla

2 lžíce jáhlové mouky (ale může být i pšeničná)

100ml smetany ke šlehání

Máslo pomalu rozehřejte. Do rozpuštěného másla vsypte cukr a mouku. Zahřívejte

dokud se cukr nerozpustí, vlijte smetanu a chvíli prohřejte. Přidejte ořechy a

ovoce a vše důkladně promíchejte. Směs naskládejte na pečící papír a uplácejte

v tenké kolečka. Pečte dozlatova při 200°C.

 

20151122_120841  P1300504

Teď už – nehynoucí klasika v bezlepkovém provedení a myslím, že lepší než originál.

Vanilkové rohlíčky

300 g bezlepkové směsi  Jizerka (mám vyzkoušeno, že do cukroví funguje nejlépe)

200 g másla

120 g umletých mandlí (případně směs mandlí a lískových oříšků)

70 g moučkového cukru

1 bílek (nebo náhrada vajec)

Na obalení moučkový a vanilkový cukr .Vanilkový cukr si dělám z rozemleté vanilky (dá se už tak koupit), kterou smíchám s cukrem. Mám ji pořád ve sklenici a je to fajn.

Těsto vytvoříte smícháním surovin na vále klasickým způsobem. Pokud používáte náhradu vajíčka, je lepší ji po smíchání s vodou (podle návodu na obalu) našlehat. Těsto nechte v lednici odležet. Klidně i dva dny.  Pokud ovšem nestíháte, tak i 2-3 hodiny stačí. Vytvořené rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáváme do předem vyhřáté trouby na cca 170 stupňů.  Ještě horké obalujeme v cukru. Opatrně, jsou křehké (jako z každé mouky).

Teplotu trouby si musíte trochu vychytat, ale jinak je bezlepkové pečení vánočního cukroví odměna po celoročním trápení s bezlepkovou moukou. Peče se krásně, pěkně vypadá (pokud máte víc trpělivosti než já)  a na chuť je jemnější než z pšeničné mouky.

Nikdy se vám nestane, že ho budete mít tvrdé. Letos jsem navíc nespálila  jediný plech.

P1300506 P1300507

Další klasika, bez které nemůžou být Vánoce:

Linecké cukroví

100 g rýžové mouky

400 g  bezlepkové směsi Jizerka

250 g másla (raději nedávejte Heru – při bezlepkovém pečení příliš vyniká její chuť a máslo i lépe funguje)

150 g moučkového cukru

1 šťastné vejce (nebo náhrada)

Kůra z jednoho citrónu ( Také se vám po pečení v lednici hromadí ti oholení ubožáci ?)

Trochu vanilkového cukru

Na slepování vaše oblíbená domácí marmeláda. Moje byla letos  rybízová – vařená s vanilkou a rumovou trestí.

 

Vytvoříme krásné těsto. Pokud je směs příliš suchá nebojte se přidat trošičku vody tak, aby těsto bylo vláčné přesně jak potřebujete.  Dáme odpočinout do lednice. Vyválíme a tvoříme klasické linecké tvary ( jeden s dírkou  a druhý bez dírky).  Pečeme na 170-180 stupňů. Slepujeme marmeládou a navrch pocukrujeme.

 

P1300488  P1300483

 

Perníčky (ihned měkké)

360 g Jizerky

180 g moučkového cukru

3 menší vejce (nebo náhrada)

50 g másla

1 kypřící prášek

2 lžíce medu

1 vrchovatá lžička skořice

trochu nastrouhaného muškátového oříšku

pár hřebíčků, hvězdička badyánu  a nové koření rozdrcené v hmoždíři (je ještě nutné přesít přes sítko)

1 lžíce kakaa

Vypracujeme pěkné těsto a necháme určitě nejméně přes noc odpočinout v lednici. Pečeme při 175 stupních.

 

Teď něco – tak nějak bezlepkově pro ty, co nemají doma žádnou bezlepkovou mouku a nemají vůbec čas  péct.

P1300608  P1300800

 Kokosové kuličky

Mletý kokos ( kupte si raději 2 pytlíky – bude to trochu od oka)

1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka

1 balení lískových oříšků

Do misky vlijte slazené kondenzované mléko. Začněte přisypávat kokos a míchejte. Ve chvíli, kdy vám to připadá jako těsto, začněte tvořit malé kuličky. Do každé kuličky zabalte oříšek a kuličku obalte v kokosu. Je to dost známý recept. Četla jsem také složitější variantu receptu, ale myslím, že si právě o Vánocích zasloužíme něco trochu bezpracného.  Je to taky inspirace pro ty, co by rádi připravili cukroví  pro návštěvu co nejí lepek.

 

Všechny recepty jsou vyzkoušené i s náhradou vajec (což je směs jejíž základ je hrách) pro ty co nejedí vejce. Funguje to naprosto bez problémů.

20151122_123336  20151122_120007

Na závěr rada naší babičky: Když potřebujete  uchovat větší množství naloupaných ořechů – zavařte je. V zavařovacím hrnci nebo troubě – 20 minut na 85 stupňů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *