Nejdříve něco nového. Originální recepty většinou vznikají tak, že máte na něco ohromnou chuť a nemáte doma prakticky nic z toho, co do receptu patří. Takhle sice začínají vařit úplně všichni, ale na začátku často vznikají jídla, která se vůbec nedají jíst. Ne, že by se to někdy nestalo i ostřílenému kuchaři. Výjimečný nový recept se objeví jen tak, že vás žádný nezdar neodradí. Roli tam hraje zkušenost a také nezbytný talent. Dovolte tedy, abych vám představila Barborčiny Florentýnky. Zajímavá kombinace sladce máslových datlí s nakyslými sušeným brusinkami. Florentýnky se většinou ještě zdobí čokoládou, ale nám to připadalo až příliš sladké.
Barborčiny Florentýnky
Asi 180g datlí, nakrájených na proužky
60g sušených brusinek
60g nasekaných lískových ořechů
60g cukru
30g másla
2 lžíce jáhlové mouky (ale může být i pšeničná)
100ml smetany ke šlehání
Máslo pomalu rozehřejte. Do rozpuštěného másla vsypte cukr a mouku. Zahřívejte
dokud se cukr nerozpustí, vlijte smetanu a chvíli prohřejte. Přidejte ořechy a
ovoce a vše důkladně promíchejte. Směs naskládejte na pečící papír a uplácejte
v tenké kolečka. Pečte dozlatova při 200°C.
Teď už – nehynoucí klasika v bezlepkovém provedení a myslím, že lepší než originál.
Vanilkové rohlíčky
300 g bezlepkové směsi Jizerka (mám vyzkoušeno, že do cukroví funguje nejlépe)
200 g másla
120 g umletých mandlí (případně směs mandlí a lískových oříšků)
70 g moučkového cukru
1 bílek (nebo náhrada vajec)
Na obalení moučkový a vanilkový cukr .Vanilkový cukr si dělám z rozemleté vanilky (dá se už tak koupit), kterou smíchám s cukrem. Mám ji pořád ve sklenici a je to fajn.
Těsto vytvoříte smícháním surovin na vále klasickým způsobem. Pokud používáte náhradu vajíčka, je lepší ji po smíchání s vodou (podle návodu na obalu) našlehat. Těsto nechte v lednici odležet. Klidně i dva dny. Pokud ovšem nestíháte, tak i 2-3 hodiny stačí. Vytvořené rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáváme do předem vyhřáté trouby na cca 170 stupňů. Ještě horké obalujeme v cukru. Opatrně, jsou křehké (jako z každé mouky).
Teplotu trouby si musíte trochu vychytat, ale jinak je bezlepkové pečení vánočního cukroví odměna po celoročním trápení s bezlepkovou moukou. Peče se krásně, pěkně vypadá (pokud máte víc trpělivosti než já) a na chuť je jemnější než z pšeničné mouky.
Nikdy se vám nestane, že ho budete mít tvrdé. Letos jsem navíc nespálila jediný plech.
Další klasika, bez které nemůžou být Vánoce:
Linecké cukroví
100 g rýžové mouky
400 g bezlepkové směsi Jizerka
250 g másla (raději nedávejte Heru – při bezlepkovém pečení příliš vyniká její chuť a máslo i lépe funguje)
150 g moučkového cukru
1 šťastné vejce (nebo náhrada)
Kůra z jednoho citrónu ( Také se vám po pečení v lednici hromadí ti oholení ubožáci ?)
Trochu vanilkového cukru
Na slepování vaše oblíbená domácí marmeláda. Moje byla letos rybízová – vařená s vanilkou a rumovou trestí.
Vytvoříme krásné těsto. Pokud je směs příliš suchá nebojte se přidat trošičku vody tak, aby těsto bylo vláčné přesně jak potřebujete. Dáme odpočinout do lednice. Vyválíme a tvoříme klasické linecké tvary ( jeden s dírkou a druhý bez dírky). Pečeme na 170-180 stupňů. Slepujeme marmeládou a navrch pocukrujeme.
Perníčky (ihned měkké)
360 g Jizerky
180 g moučkového cukru
3 menší vejce (nebo náhrada)
50 g másla
1 kypřící prášek
2 lžíce medu
1 vrchovatá lžička skořice
trochu nastrouhaného muškátového oříšku
pár hřebíčků, hvězdička badyánu a nové koření rozdrcené v hmoždíři (je ještě nutné přesít přes sítko)
1 lžíce kakaa
Vypracujeme pěkné těsto a necháme určitě nejméně přes noc odpočinout v lednici. Pečeme při 175 stupních.
Teď něco – tak nějak bezlepkově pro ty, co nemají doma žádnou bezlepkovou mouku a nemají vůbec čas péct.
Kokosové kuličky
Mletý kokos ( kupte si raději 2 pytlíky – bude to trochu od oka)
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
1 balení lískových oříšků
Do misky vlijte slazené kondenzované mléko. Začněte přisypávat kokos a míchejte. Ve chvíli, kdy vám to připadá jako těsto, začněte tvořit malé kuličky. Do každé kuličky zabalte oříšek a kuličku obalte v kokosu. Je to dost známý recept. Četla jsem také složitější variantu receptu, ale myslím, že si právě o Vánocích zasloužíme něco trochu bezpracného. Je to taky inspirace pro ty, co by rádi připravili cukroví pro návštěvu co nejí lepek.
Všechny recepty jsou vyzkoušené i s náhradou vajec (což je směs jejíž základ je hrách) pro ty co nejedí vejce. Funguje to naprosto bez problémů.
Na závěr rada naší babičky: Když potřebujete uchovat větší množství naloupaných ořechů – zavařte je. V zavařovacím hrnci nebo troubě – 20 minut na 85 stupňů.