Cibulový quiche

20150413_215422IMG_517920140302_144202

Tak se to tak někdy schumelí.  Místo deště, padá na otevřené květy krokusů sníh. To je přeci jasné, když je předjaří. Jasné předjaří. Jasné – nebo nejasné? Pro mě nejasné. Vždy mi tohle období připadá jako konec a ne začátek. Tulipány a sněženky deroucí se ze země neutuchající silou křičí: TAK JE TO TADY , JE TO TADY – KOUKEJ! A já zatím opatrně obhlížím na zahradě keříky  a marně se snažím si vzpomenout, jestli už loni touhle dobou měly pupeny a nebo ne. Samozřejmě mi připadá, že určitě ano. A to dřevo na jejich větvích vypadá taky takové suché. Prostě nějak nedokážu sdílet  ten tulipání optimismus. A z těch křehkých krokusů, vykukujících ze sněhu , je mi akorát zima.

Než pozorovat krokusy – raději dáme něco do pusy. A co takhle cibulový koláč. No a když takovou francouzskou klasiku, tak proč ne rovnou od Julie Child.

    20140302_144135             IMG_5164

Potřebujeme:

900 g cibule  (tentokrát byla červená)

3 lžíce másla + 1 lžíci oleje (pod cibuli)

cca 1,5  lžíce mouky na zaprášení cibule

2 vejce

2/3 šálku smetany ke šlehání

1 lžička soli

pepř

špetka muškátového oříšku

60 g strouhaného sýra

Na korpus:

2 šálky pšeničné hladké mouky /nebo 1,5 šálku bezlepkové Jizerky/

170 g másla + 4 lžíce rostliného oleje (nebo 30 g Hery) /na bezlepkovou verzi použijte pouze máslo – 200g/

 slabá půlka šálku ledové vody (nebo více podle potřeby)

 lžička soli + 0,25 lžičky cukru

Korpus: mouku, sůl, cukr a vychlazené máslo nakrájené na kostičky (případně rostlinný tuk) vložíme do mísy. Špičkami prstů  pečlivě hněteme, až vytvoříme drobenku. Přidáme vodu a těsto rychle promísíme. Vytvořenou kouli přendáme na vál a rychle (příliš rukama nezahříváme) vytvoříme hnětením pěkné těsto. Těsto dáme do lednice nejlépe tak na 2 hodiny. Potřebujeme – li těsto použít rychleji – můžeme ho dát i na hodinu do mrazáku. Chceme-li těsto uchovávat, tak v lednici vydrží dva až tři dny. Může se i zamrazit.

Na koláč si korpus předpečeme. Těsto vyválíme a vyplníme jím vymazanou koláčovou formu. Okraj  těsta zařízneme a na dně těsto propícháme vidličkou  (případně zatížíme, nebo vysypeme fazolemi – či jiné špunprnágle – na to většinou nemám energii :). Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů /bezlepkové těsto na 220 stupňů/ cca 10 – 11 minut /bezlepkové o něco déle/.

Mezi tím si připravíme náplň. Cibuli nasekanou na jemno (mně se líbí měsíčky) osmahneme na másle a oleji na velmi mírném plameni – dokud nezměkne a nezezlátne. Julia píše, že to nemáte dělat déle než hodinu (tak jenom pro představu). Pak posypeme moukou a ještě tak 3 minuty opékáme. V míse si rozšleháme vejce se smetanou a kořením. Přimícháme cibuli a polovinu sýra. Naplníme předpečený korpus. Posypeme zbytkem sýra a pokryjeme kousky másla. Pečeme na 190 stupňů cca 25-30 minut /bezlepkové těsto spíš na vyšší teplotu – musíte trochu vychytat/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *