Levandulový sirup

20150726_20293620150728_17143620150628_103618

Vůně levandule – to je vůně domova, letních večerů a Provence. Nejezdíme na dovolenou stále na stejná místa. Chceme ještě poznat tolik zemí, lidí, hor, řek a pláží a tak nám nezbývá čas se vracet.   Jen do Provence bych mohla jezdit pořád.  Při příjezdu mám pocit jako bych se vracela domů a když se chystáme pryč, tak se mi stýská dřív než si zabalím kufr.  Tohle se mi na jiných místech nestává. Francie krásně voní. Hodně se tam pěstují aromatické keře, růže i byliny. U nás koupíte růže různých tvarů a barev, ale na vůni rostlin pěstitelé příliš velký důraz nedávají. Proto si dělám na zahradě malou Provence.  Levanduli máme úplně všude. Zrovna s růžemi, které mám moc ráda, vypadá krásně. Letos jsme ve Francii nebyli a tak mi nezbývá nic jiného, než si všude naaranžovat sušené levandulové kytičky a uvařit si levandulový sirup. Bude to takový sladký lék na stýskání.

obrázek 1  obrázek 2

Takhle tmavý je sirup z čerstvých květů.

 

Recept na cca 1,5  lahve sirupu

Na 1 litr vody 1-1,5 kg cukru. Pokud dáte spíše méně cukru, je lepší sirup uchovávat v lednici.

Cca 2 hrsti levandule (květy i stonky) – použijete-li čerstvé květy, bude váš sirup krásně barevný. Ze sušených květů je světlejší, ale na chuť a vůni to nemá vliv.

4 citrony

4 celé skořice

Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte levanduli a skořici. Povařte cca 10-15 minut. Nechte  vychladnout a pak do nálevu vymačkejte  citrony.

Nechte odstát 24 hodin a sceďte přes sítko a plátýnko do lahví.

20150726_203014  20150727_150602

Sklizeň je při tom množství poněkud náročná. Byly jsme i trochu omámené.

20150727_151724 20150727_165705 20150727_151510

Přesto se stihlo i  tvořit a vyrábět.

20150727_181521 20150727_180801

20150727_180748  20150727_181548

A dělat blbosti – jsou přece prázdniny.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *