Rybízový (ovocný) sirup za studena

20150705_14503620150722_07040820150727_173007

Přestože je po sklizni rybízu, ráda bych přidala k tomu letnímu, ovocnému bláznění, recept na sirup za studena. Ten si musíte udělat. Co byste pak v zimě měli, až nám zahrada nic čerstvého nedá. A tohle je čistá chuť léta. Na zahradě ještě něco zraje a kdybyste to přeci jen nestihli, můžete zkusit sirup vyrobit třeba z pomerančů. Sama jsem to ještě nedělala, ale  možná to zkusím. Sirup nedávám jen do vody, ale polévám jím třeba dezerty a kaše.  A je to skvělé.

Z očištěného a omytého rybízu (nebo jiného ovoce) musíme nejdříve získat šťávu. Například v odšťavňovači.  Ti z vás, kteří jako já nic takového nemají, si vyhrnou rukávy a rybíz pořádně rozmačkají. Mixérem to nefunguje – tuhle hloupost jsem už zkoušela za vás. Pak je potřeba šťávu propasírovat a scedit přes plátno. K tomu se velmi dobře hodí silný a ochotný muž. Ten se ovšem nejdříve po právu naštve ve stylu ,,Já se z tebe jednou zblázním“ a ,,Co sis to na mě zase vymyslela“, ale pak  s pocitem ,,Co by sis beze mě počala“ použije svoji sílu. Té je na to potřeba opravdu hodně. Silným mužem získanou  šťávu – okyselte a konzervujte cca 5 g kyseliny citronové na 1 litr šťávy. Pokud máte rybíz příliš kyselý, tak můžete dát i trochu méně. Z nezralého ovoce, ale šťávu raději nedělejte. Neměla by žádnou chuť.  Pokud budete mít hodně sladké ovoce, můžete dát až 15 g kyseliny citronové na 1 litr šťávy.  Ti z vás, kteří jsou zásadně proti chemii,  můžou použít i šťávu z citrónů, ale tam se konzervační účinky dají jen odhadovat. Já připravuji sirupy hodně sladké. Na 1 litr šťávy použijeme 1,5 kg cukru. Je to proto, že tento poměr cukru zaručuje trvanlivost sirupu bez další tepelné úpravy a o to v tomto receptu právě jde. Určitě tedy nedávejte méně cukru. Sirup pak nemusíte uchovávat v lednici a nijak sterilovat. Cukr rozpustíme ve studené šťávě. Bude se rozpouštět opravdu pomalu. Občas s ním zamíchejte. Kdyby se cukr dlouho nerozpouštěl, tak můžete tekutinu nepatrně zahřát (maximálně na 75 stupňů ). Já se ale snažím nezahřívat. Mohlo by se vám pak stát, že vám sirup zhoustne v želatinu a z lahve jej už nedostanete. Nalijte do lahví a to je celé.

2 thoughts on “Rybízový (ovocný) sirup za studena

  • Srpen 24, 2021 at 2:24 pm
    Permalink

    Dobrý den,moc Vám děkuji za Váš recept. Je tady hodně receptů,ale jeden to opisuje od druhého,to nějak nechápu. Hledal jsem přesně recept,jak uvádíte. Žádná voda!!! Již jsem před časem tento sirup dělal,ale již si vše nepamatuji a tak jsem hledal a hledal a stále dokola. Přidejte vodu atd. To ale nechci. Ještě jednou děkuji a jdu dělat sirup z aronie.
    J.Procházka

    Reply
    • Srpen 25, 2021 at 7:41 am
      Permalink

      Dobrý den, jsem moc ráda, že se Vám recept líbí. Původně ho mám z jedné staré, řádně potrhané, tudíž časem prověřené kuchařské knihy. Letos takhle připravuji rybízové marmelády. Kolik ovoce – tolik cukru a pak jen rozmixovat a naplnit skleničky. Musí se uchovávat v lednici, ale tam vydrží teoreticky hodně dlouho. Zatím hrozně rychle mizí, takže jejich trvanlivost nejsem schopná vyzkoušet. Je to sice dost cukru, ale zase tam zůstanou všechny vitamíny a ta z černého rybízu je výborná – jak borůvková. Tak ať se Vám sirup podaří.

      Reply

Napsat komentář: Veronika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *