Rybízový (ovocný) sirup za studena

20150705_14503620150722_07040820150727_173007

Přestože je po sklizni rybízu, ráda bych přidala k tomu letnímu, ovocnému bláznění, recept na sirup za studena. Ten si musíte udělat. Co byste pak v zimě měli, až nám zahrada nic čerstvého nedá. A tohle je čistá chuť léta. Na zahradě ještě něco zraje a kdybyste to přeci jen nestihli, můžete zkusit sirup vyrobit třeba z pomerančů. Sama jsem to ještě nedělala, ale  možná to zkusím. Sirup nedávám jen do vody, ale polévám jím třeba dezerty a kaše.  A je to skvělé.

Z očištěného a omytého rybízu (nebo jiného ovoce) musíme nejdříve získat šťávu. Například v odšťavňovači.  Ti z vás, kteří jako já nic takového nemají, si vyhrnou rukávy a rybíz pořádně rozmačkají. Mixérem to nefunguje – tuhle hloupost jsem už zkoušela za vás. Pak je potřeba šťávu propasírovat a scedit přes plátno. K tomu se velmi dobře hodí silný a ochotný muž. Ten se ovšem nejdříve po právu naštve ve stylu ,,Já se z tebe jednou zblázním“ a ,,Co sis to na mě zase vymyslela“, ale pak  s pocitem ,,Co by sis beze mě počala“ použije svoji sílu. Té je na to potřeba opravdu hodně. Silným mužem získanou  šťávu – okyselte a konzervujte cca 5 g kyseliny citronové na 1 litr šťávy. Pokud máte rybíz příliš kyselý, tak můžete dát i trochu méně. Z nezralého ovoce, ale šťávu raději nedělejte. Neměla by žádnou chuť.  Pokud budete mít hodně sladké ovoce, můžete dát až 15 g kyseliny citronové na 1 litr šťávy.  Ti z vás, kteří jsou zásadně proti chemii,  můžou použít i šťávu z citrónů, ale tam se konzervační účinky dají jen odhadovat. Já připravuji sirupy hodně sladké. Na 1 litr šťávy použijeme 1,5 kg cukru. Je to proto, že tento poměr cukru zaručuje trvanlivost sirupu bez další tepelné úpravy a o to v tomto receptu právě jde. Určitě tedy nedávejte méně cukru. Sirup pak nemusíte uchovávat v lednici a nijak sterilovat. Cukr rozpustíme ve studené šťávě. Bude se rozpouštět opravdu pomalu. Občas s ním zamíchejte. Kdyby se cukr dlouho nerozpouštěl, tak můžete tekutinu nepatrně zahřát (maximálně na 75 stupňů ). Já se ale snažím nezahřívat. Mohlo by se vám pak stát, že vám sirup zhoustne v želatinu a z lahve jej už nedostanete. Nalijte do lahví a to je celé.

2 thoughts on “Rybízový (ovocný) sirup za studena

  • Červenec 1, 2018 at 7:35 pm
    Permalink

    Ahoj Veroniko, díky za dobrý a vtipný recept bez chemie a se zachováním vitamínů ! Hledala jsem, hledala, až jsem našla Váš, který se mi nejvíc líbil. Věřím, že se mi povede .
    Dám vědět 🙂 Ivona

    Reply
    • Červenec 1, 2018 at 8:23 pm
      Permalink

      Určitě se povede a je moc dobrý 🙂

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *