Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

 

20150711_14181620150720_20170320150711_143024

S bezlepkovou dietou padlo mé vlastní rčení, že moje dokonalé buchty jsou věčné. Nikdy neříkejte nahlas, že je něco věčné. ON to totiž nesnáší a má pak sto chutí vám dokázat, že věčné není NIC. Což je samozřejmě pravda.  Já jsem to tak nemyslela – byl to vlastně vtip (no, i když). S kamarády jsme se bavili o budoucnosti. O tom, co má nějakou hodnotu. Co tady bude třeba za dvacet let. A mě napadla tahle blbost a řekla jsem to.  No, to o těch mých buchtách.  Zajímavé na tom je, že jsem si to v tu chvíli opravdu myslela a že si to do teď pamatuji. A to plácám takových hloupostí spoustu. Asi mě už tenkrát trochu zatrnulo, jestli si nehraji s ohněm.  Teď už to vím. Tomu, kdo si myslí že umí vařit a že to tak bude na furt – vezměte lepek. Takový Asiat, by tak v šoku nebyl, možná by to pro něj nebyla ani žádná změna, ale česká buchta je v koncích.  Naše kuchyně je lepková. Ne, že by to bez toho nešlo, ale jako kuchařka (ale hlavně pekařka)  jsem se vrátila tak o dvacet let zpět. Úplně na začátku jsem si myslela, že už do smrti budu jíst jen salát. Příznivci RAW stravy teď koukají proč  dělám vlny, když oni tak jedí pořád a ještě si v tom libují.  Já mám ale tak ráda koláče a bábovku a ovocné knedlíky a sobotní houstičky z krámku od Marušky.  Když, ale po houstičce máte pocit, jako kdyby  vás někdo přinutil spolknout meloun v celku, tak vás na takové pochoutky brzy přejde chuť. Teď se na každý koláč dívám jak na jedovatého hada. A na hada chuť mít nebudete. To vám garantuji.  Tak se teď snažím k tomu stavět čelem a jako vedlejší produkt vznikl tenhle blog. Řekla jsem si, že si musím všechny recepty psát – jinak se to pečení znovu nikdy nenaučím. Rukou jsem nikdy moc psát neuměla. V deváté třídě to vyvrcholilo tím, že jsem začala psát tiskace, protože psace jsem to po sobě už vůbec nepřečetla a teď už mám pomalu problém se i podepsat. Tak jsem si začala dávat recepty do počítače, ale pořád jsem je neměla na jednom místě. Prostě zmatkář. Tak vznikl blog. Jenže se ukázalo, že jsem hrozně ukecaná. Takže, místo zapisování receptů se tady rozepisuji o růžičkách, o motorkách a samozřejmě o sobě, o sobě, o sobě… Sebestředa jedna. Tak a dost. Je to o jídle? Je to o jídle. A mě se opravdu povedly meruňkové knedlíky a ten recept si sem napíšu. A pro vás, co nechcete vařit bezlepkově jsem ve svých kuchařkách našla jeden starý, legrační a určitě moc dobrý recept. Jen vyzkoušet si ho musíte sami. A kdyby to někomu bylo málo, tak mám ještě jeden  príma typ na meruňkové a dokonce bezlepkové knedlíky na mém oblíbeném blogu. Chtěla bych ten recept také zkusit, ale zatím překonávám svůj blok – do těsta rozmixovat pytlík kešu ořechů  www.veganotic.cz .

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Ingredience na cca 12 knedlíků:

250g tvarohu

200g Jizerky

70 g másla

1 vejce

Špetka soli

Jizerku propracujeme s máslem (jako na drobenku), přidáme tvaroh, sůl, vejce a rychle zpracujeme na vláčné těsto. Meruňky zabalíme do těsta a ihned vaříme v v lehce osolené vroucí vodě 12-15 minut.

 

Tvarohové knedlíky s meruňkovou omáčkou podle Sandtnerky

40 g másla

2 žloutky + sníh ze 2 bílků

Sůl a citronová kůra na špičku nože (krásný termín – úplně jsem zapomněla, že se to vždy říkalo)

250 g tvarohu

120 g strouhanky (nebo krupice)

20g hrubé mouky

 

Na omáčku:

200 g meruněk

2 lžíce vody na rozvaření

200 g cukru

Z 1/3 citronu kůru a šťávu

20 g bramborové moučky

130 ml studené vody

130 ml bílého vína

1 lžíce rumu a citronová šťáva na dochucení

Dáme rozvařit meruňky bez pecek s vodou, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Zvlášť v hrnečku ve studené vodě umícháme bramborovou moučku – hrneček postavíme do kastrolu s vařící vodou a na plotně za stálého míchání necháme zhoustnout (cca 5 min.) A teď  to přijde: rozvařené meruňky prolisujeme žíněným sítem (tak to nevím co je, ale asi prostě sítem). Smícháme s vychladlou zhoustlou moučkou, přidáme víno, rum a citronovou šťávu.

Knedlíky:

V míse umícháme máslo, sůl, žloutky a citronovou kůru. Přidáme tvaroh, sníh z bílků současně se strouhankou (nebo krupicí) a moukou. Z těsta vytvoříme 5 knedlíků (rozpočet je pro 5 osob) , které vaříme 12-15 minut. Uvařené knedlíky roztrhneme vidličkou, omastíme máslem a polijeme meruňkovou omáčkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *