Marmeláda

20150705_14505020150706_09172720150705_134402

Začíná sezóna. Jen je otázka jaká. Jak říká moje sestřenice Zuzka: ,, Když mě se ty sezóny nějak kříží.  Jak mám chodit na houby. Když rostou – tak nejvíc berou ryby.“ Nejsem moc velký houbař, ani vášnivý rybář, ale taky se mi kříží – tedy sezóny. Je horko a já se tak těším, jak budu chodit plavat do přehrady. Jenže dozrává rybíz, třešně a zahrada celkově divočí. Nejlepší by ale bylo sednout na motorku a vyrazit někam daleko – do hor, nebo k moři. Jenže chalupa je celá rozkopaná.  Chtělo by to alespoň uklidit. Zase budou mít všichni narozeniny a přijede sem spousta lidí.  Taky jsme chtěli pozvat přátele na grilování. Prostě co dřív. Co je ale právě teď naprosto nejdůležitější a na co si musíme všichni udělat čas je marmeláda.  Možná ani marmeládu nedělám – někdo by řekl, že dělám džem, ale na tohle škatulkování já nedám.  Ta slaďounká, voňavá pomazánka s krásnou barvou prostě nemůže být džem. Protože to je divné slovo. No jen si řekněte –m a r m e l á d a.  Na marmeládu nemám žádný přesný recept. Vždy koupím nějaký (vlastně i pokaždé jiný) želírovací přípravek a pak to dělám podle návodu. Rybíz ani nemelu. Jen ho rozmačkám. Semínka jsou taková rustikální. Alespoň lépe želíruje. Sladké a přezrálé ovoce želíruje hůř. Pak je potřeba přidat trochu kyseliny citronové.  To co, ale dělá chuť – je především kvalita ovoce. Ovoce musí být dostatečně zralé a na chuť perfektní. Jen tak vznikne skvělá marmeláda. Nesmíte podlehnout panice, že ten rybíz celý opadá a nebude z něho nic. Dokud není sladký, tak nemá cenu z něj dělat cokoli – natož marmeládu. Výborné jsou i kombinace ovoce. Třeba i s něčím divokým – co neroste přímo na vaší zahradě. Takové zralé špendlíky (drobné peckoviny), které rostou všude – jsou v marmeládě skvělé. Jen je s nimi trochu víc práce. Nebo červený rybíz s černým. Vlastně cokoli s čímkoli – nejlepší je vymyslet něco vlastního – čím okouzlíte. Pak ještě můžete nasadit větší kalibr a získat si všeobecný obdiv. Je to sice tajné, ale že jste to vy. Navinulou chuť rybízové, nebo višňové marmelády  (višňová je naprosto úchvatná) dodáte přidáním trošky rumu – určitě by šel i jiný alkohol či likér, ale nemám vyzkoušeno. Do třešňové (ale i jiné) zas dejte kousek levandule, nebo čokolády – případně oboje. Sametovou chuť docílíte kouskem másla a co se týče koření, tak vanilka nebo skořice je taky hodně zajímavá. To jen abyste se nebáli, protože určitě vymyslíte něco svého a nového. Už se moc těším, až mi napíšete, jakou marmeládu jste letos dělali vy.

20150706_09112020150705_134432

Nikdo neříká, že se třešně musí jenom zavařovat.

20150706_08410620150706_083658

Ještě jedna rada od naší rodiny. Je vám horko? Každý to řeší jinak.

20150705_14524820150704_09335220150705_144851

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *