Špenátová polévka + salát jako bonus

 

20150623_20405520150628_10355120150624_194839

Takhle na konci června už ho mám tak nějak dost. Prostě mi leze na nervy. Já vím, že je krásný. Žádný neduživý chudinka – jako někteří. Nesnáším ty neotužilé druhy.  Hned jak v pátek přijedu na chalupu, tak hned za ním běžím, abych se potěšila. Ten zase vyrostl.  Jak to dělá?  Ale čeho je moc – toho je příliš. Tak dlouho jsem se na něj těšila a pak je všude. Je to takový nevychovaný spratek. Ničeho se nebojí – ani slimáků. Strhává na sebe všechnu pozornost. Vždyť  letos tak nádherně vykvetly  růže. Hlavně ta sytě červená, nebo žlutá s růžovými lístky uprostřed. Musím je ošetřit postřikem a pohnojit.  Zaslouží si moji péči. A jak voní. Ne, to ne – já prostě musím dělat špenát.  Protože nemám čas  a mám i jiné, ne jenom jeho, tak vždy otrhám jen ty největší listy a odvezu si do Prahy – PĚT tašek špenátu. Čímž způsobím to, že máme nejen plnou zahradu špenátu, ale teď i plný pražský byt a já mám o zábavu postaráno. Celý týden po večerech – zpracovávám a mrazím  špenát!  A co myslíte za týden. Koukám a chlapec nám zase vyrostl. Jen s pocitem, že tedy nechápe proč mu dělám furt takovou divnou frizúru, ale jemu je to buřt. On to za týden všechno dožene. A taky že jo.  Že už tady nejde o špenát, ale o život jsem pochopila, když moje zlatá tchýně, žena typ dokonalá hospodyně copropírkopřesplotskočí – řekla:,, Už to prokristapána vyrvi!“.

Jestli máte taky takovou slabost pro tuhle zelenou potvoru, tak ho nemusíte připravovat jen k bramborovým  knedlíkům a uzenému, nebo na palačinky s parmazánem nebo volským okem. Mňam. Ale úžasný je i čerstvý. Tak jsem za vás vyzkoušela špenátovou polévku. Podle mě  je ale úplně nejlepší do salátu.

20150628_10352920150628_10333720150628_103508

Špenátová polévka

50 g másla

1 cibule nasekaná na drobno

4 stroužky česneku prolisované

1 brambora oloupaná a nakrájená na kostičky

450 ml zeleninového vývaru

600 ml mléka

450 g čerstvého špenátu nasekaného na hrubo

Kůra z ½ citronu

Sůl pepř a špetka muškátového oříšku

Na ozdobu ztracené vejce, nebo lžíce smetany (může být i kysaná)

 

Na velké hluboké pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibuli a česnek. Pomalu osmažte do sklovata. Přidejte bramboru – trochu ji opečte a celé zalijte vývarem.  Cca 10 minut povařte  a přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.  Vmíchejte asi polovinu špenátu s citronovou kůrou a vařte 15 minut.  Pak nechte trošku vychladnout. Polévku rozmixujte se zbylým špenátem do hladka.

Ozdobte ji smetanou, nebo ztraceným vejcem.

20150627_14222020150627_14265520150627_142833

Návod jak se neztratit při vaření ztraceného vejce:

Připravte si malou mističku s octem – přesně tak na jedno vejce. Vejce do misky vyklepněte. Dejte si do hrnce vařit osolenou vodu. Až se voda začne vařit, tak lžící nebo vařečkou roztočte hladinu – do které jako plavce vhoďte vajíčko i s octem a zase ho zatočte (ať si užije vířivku). Snažte se, aby vajíčko zůstalo pohromadě – takže jemně. Až se voda zase začne vařit, tak sporák můžete vypnout a počkat  2-3 minuty až vejce dojde. Na vrchu by mělo být pevné a uvnitř na měkko. Můžete takhle najednou připravit i více vajec.

Takto připravené vejce je přeci jen trošku nakyslé, takže se hodí třeba do kulajdy ale i do této špenátové polévky, která je také jemně kyselá (zřejmě tím, že je částečně z nevařeného špenátu – jinak si to nedokážu vysvětlit).

 

Salát pro změnu ze špenátu

V zásadě špenát můžete do salátů použít místo hlávkového či ledového salátu. Je chuťově výraznější a strukturou pevnější.  Má krásně tmavou barvu a nejvíc se hodí k rajčatům. Například s hořčičnou zálivkou: 1 lžíce hořčice, 150 ml bílého jogurtu, sůl, pepř, ocet a cukr podle chuti. Chcete-li mít již tak výrazný salát ještě výraznější, můžete na vrch rozdrobit nějaký slaný sýr balkánského typu (to už je trochu pánská záležitost).  Dámy  si spíš do salátu přimíchají vařené těstoviny a mají úžasný oběd do krabičky – třeba do práce.

20150626_07050820150626_07143020150626_072137

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *