Dostala jsem dárek. Malou zavařovací sklenici s výrazně zeleným obsahem. Bylo to pesto z medvědího česneku. Musím přiznat, že k pestům nemám zrovna vřelý vztah. Pro mě je pesto označení něčeho – co nevím jak použít, vlastně mi to moc nechutná a navíc se to po otevření rychle zkazí. Je jasné, že teď se většina z vás chytá za hlavu, protože to tak nemáte, ale já to s pestem zkusila několikrát a výsledek nikdy neodpovídal vynaloženému úsilí. Kupované bazalkové pesto má pro mě nějakou zvláštní pachuť a nikdy jsem nevypěstovala tolik bazalky abych ji obětovala na pesto. Zkoušela jsem vyrobit petrželové pesto a to domácí je opravdu dobré, ale hrozně brzy se mi zkazilo. Tomu bych ale ještě dala šanci a pokusím se jeho přípravu vylepšit. Myslela jsem si, že mi medvědí česnek nechutná a tak jsem byla z toho zeleného dárku trochu rozpačitá. Ale ta jasně zelená směs ve skle vypadala opravdu dobře a tak jsem si řekla, že to s tím pestem ještě zkusím. A pozor – byla to bomba.
Recept je domácí, takže nečekejte žádné přesné váhy. Nakonec – jsou to jen 4 ingredience. V receptu je důležitý opravdu dobrý špek a samozřejmě domácí pesto z medvědího česneku.
Těstoviny – nejlépe fusilli (vrtulky)
Pesto z medvědího česneku
Slanina (z mangalice nebo nějaká dobrá domácí)
Mleté mandle nasekané (ne úplně na jemno)
Uvaříme těstoviny. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Na pánev k slanině přidáme uvařené těstoviny i s trochou vody z těstovin. Do směsi přidáme medvědí česnek a promícháme. Směs prohřejeme. Na talíři posypeme sekanými mandlemi. A to je celé.