Fermentované ranní kaše

Mám ráda teplé snídaně. Nejraději snídám kaše. A nejpříjemnější a také o něco zdravější je fermentovaná kaše. Nelekejte se názvu. Fermentované vločky jsou jednoduché, jemné a delikátní. Stačí si jen den předem vzpomenout a namočit vločky nebo pohanku. Do misky si nasypte vločky (jemné ovesné nebo žitné) případně pohanku (celou loupanou). K základu kaše přidejte rovnou vámi preferované koření, případně sušené plody, ořechy, mandle nebo semínka. Vše zalijte nejlépe filtrovanou vodou, přikryjte třeba talířkem  a nechte stát při pokojové teplotě cca 8-12 hodin (nebo i déle). Když si nebudete jistí množstvím vody, po nějaké době misku zkontrolujte a případně vodu dolijte. Ráno by měly být vločky úplně nasáklé vodou. Jestli jste množství vody neodhadli – odlijte přebytečnou tekutinu. Kaši si jen lehce přihřejte. Není dobré ji vařit – zbytečně byste se připravili o cenné látky. Kaši si zjemněte trochou másla nebo lněného oleje. Já si ji už nepřislazuji – jen přidám ovoce a bílý jogurt.
Moje oblíbené kombinace:

Kořeněná ovesná kaše
– Namočit – ovesné vločky, podle chuti skořici + kurkumu + sušený zázvor, brusinky
– Druhý den do ohřáté kaše přidejte lžičku lněného oleje
– Na vrch borůvky (nebo hroznové víno), jogurt, posypat sezamovým semínkem

Ovesná kaše s mákem
– Namočit – ovesné vločky, mletý mák, skořici + pokrájené sušené švestky
– Druhý den do ohřáté kaše dejte lžičku másla
– Na vrch nakrájenou zralou hrušku, jogurt

Žitná kaše s kakaem
– Namočit – žitné vločky, lžička kakaa (nebo karobu), celé neloupané mandle
– Druhý den do ohřáté kaše dejte lžičku másla a do kaše vmíchejte rozmačkaný banán,
– Na vrch pomeranč nebo mandarinku a jogurt,

Pohanková kaše s jablíčkem
– Namočit – celou loupanou pohanku, rozinky, lískové oříšky
– Druhý den – jablko nakrájejte na kostičky, dejte do kastrůlku, zalijte malým množstvím vody (opravdu trochu, jen aby se jablíčko podusilo),
přidejte pár hřebíčků a jablíčko poduste do měkka
– Pohanku přidejte do horkého jablíčka (tím si kaši ohřejete) a vmíchejte lžičku másla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *