Kvašená zelenina

Tak nějak nevím, co jsem posledního půl roku dělala. Může za to ten zatracený virus. Od března pracuji z domova. Řeklo by se – super. Musím mít víc času. Minimálně tím, že nestrávím dvě hodiny denně  v pražské hromadné dopravě.  No a nic. Můžu vám tak maximálně vyjmenovat co nedělám. Nečtu. Od března jsem nepřečetla jedinou knížku. Nepíšu. Mimo pracovních věcí jsem nenapsala ani řádek do své rozepsané knížky.  Nepřispívám. Na tenhle blog jsem nedala ani ťuk. Nescházím se. Přátele jsme neviděli ani nepamatujeme. Buď jsou v karanténě oni nebo my.  A pak taky nikam nechodím. Tak nějak není kam – všechno je zavřené.

Tak si řeknete – co vlastně pořád dělá. Ona snad jenom tak kvasí. A máte pravdu. Kvasím. Začalo to žitným kváskovým chlebem. Skvělý – dám recept. Pak jsem dělala domácí jogurty v sušičce. Jednoduché. Pokračovala kvašenou zeleninou, fermentovanými ovesnými vločkami a můj poslední objev je fermentovaný tvaroh. Podlehla jsem kouzlu kvašení a chci se o to s vámi podělit.

Jestli jste úplní začátečníci, začněte ředkvičkami v ume octu. Je to nejjednodušší recept. Já vyzkoušela třeba i nakládanou řepu nebo zelená rajčata, ale tyto tři recepty jsou asi moje nejpovedenější. S nakládanou zeleninou lze různě  experimentovat.  Kombinovat různé druhy zeleniny i koření a třeba nakládat do slaného nálevu. Možnosti jsou nekonečné.

 

Ředkvičky v UME octu

  • ředkvičky
  • ume ocet
  • předvařená a zchladlá voda

Nejdříve si převaříme a necháme zchladnout vodu. Skleničku na nakládání propláchneme horkou vodou. Ředkvičky si očistíme a nejlépe v robotu – nakrájíme plátky.  Smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.  Do připravené skleničky naskládáme nakrájené ředkvičky. Je lepší když nenaplníte skleničku úplně, ale třeba 2 cm pod okraj. Ředkvičky zalijte nálevem tak, aby byla sklenice téměř plná.  Skleničku uzavřete, ale úplně neutahujte víčko. Nechte stát při pokojové teplotě  3-7 dní. Pod skleničku dejte raději talířek. Nálev bude trochu bublat a mohl by vytékat.  Můžete ředkvičky ochutnávat. Měly by trochu změknout a být nakyslé. Pak dejte skleničku do ledničky. Kvašení se tím hodně zpomalí a v lednici vydrží velmi dlouho. Nebo spíš do té doby než je sníte. Ume ocet je růžový a ředkvičky i nálev mají krásnou růžovou barvu. Když se vám nálev při kvašení v pokojové teplotě začne zakalovat – nelekněte se. Skleničku normálně uzavřete a dejte ihned do lednice. Nálev se po nějaké době krásně vyčistí.

 

Bílé zelí s mrkví a bršlicí 

  • hlávka bílého zelí (cca 18 cm v průměru)
  • mrkev (4-5 ks)
  • 2 hrsti čerstvých listů bršlice kozí nohy
  • 1 velká cibule
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 vrchovatá lžička soli

Z tohoto množství budete mít 2 velké zavařovací sklenice zelí. Teď pro ty, kteří neví co je bršlice. Zahrádkáři vědí. Je to plevel, kterého se opravdu špatně zbavují. Roste úplně všude, kvete bíle a množí se kořeny. Takový nezmar. Rostlina má ovšem léčivé vlastnosti a čerstvá je dobrá i třeba do salátů.

Zelí  rozkrájejte a zbavte košťálu. Hlávku nakrájejte opravdu na co nejjemnější proužky, nebo nastrouhejte  v robotu – nožem na struhadle. Zelí si v míse smíchejte se solí a rukou opravdu hodně pomačkejte, aby zelí pustilo šťávu.  Pak si nakrájejte mrkev a cibuli na jemné plátky a listy bršlice si nahrubo pokrájejte.  Sklenice včetně víček si vypláchněte horkou vodou a začněte plnit. Vždy si dejte do sklenice trochu zelí a rukou (jakoby pěstí) zelí upěchujte ve sklenici. Zelí začne pouštět šťávu. Pak dejte vrstvu mrkve, cibule, bršlice, trochu koření a zase vrstvu zelí. Opět pěstí zapěchujte a takhle pokračujte  – až je sklenice plná. Když sklenici naplníte, tak by nahoře měly být cca 2 cm šťávy ze zelí. Teď si najděte nějakou skleničku, která přitiskne zelí pod hladinu šťávy a zároveň co nejvíce zapadne do hrdla sklenice (aby okolo nebylo skoro žádné místo). Skleničku musíte něčím zatížit. Sklenici se zelím nechte při pokojové teplotě 3-7 dní. Nálev bude bublat a vytékat. Pod sklenici si dejte talířek. Kdyby se začala dělat okolo hrdla lahve hnědá pěna – pěnu opatrně odstraňte, hrdlo očistěte třeba papírovou utěrkou. Sklenici uzavřete víčkem a hned dejte do lednice.

 

Červené zelí s řepou

  • hlávka červeného nebo bílého zelí (cca 18 cm v průměru)
  • 1-2 ks červené řepy (oloupané a nastrouhané nahrubo)
  • 1 velká cibule (může být žlutá i červená)
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 vrchovatá lžička soli

Postup je jako u předešlého receptu na  bílé zelí, jen místo mrkve a bršlice přijde řepa. Řepa je v receptu zásadní, aby zelí mělo krásnou červenou barvu. I když použijete červené zelí, bez řepy kvašením ztratí  barvu a nevypadá vůbec dobře. Řepa navíc dodá příjemnou sladkou a zemitou chuť. Jestli nejste příznivci řepy, dejte ji do zelí jen kousek – jen tak aby zelí obarvila.

Abyste si neřekli, že jsem úplně marná a jenom kvasím, tak jsem se náááhodou začala trochu otužovat a taky trochu cvičím. A teď jsem právě napsala tááááákhle dlouhý příspěvek a dala ho sem. Tak se snad všechno začne pomalu vracet do starých kolejí. A začnu číst – fakt.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *