Kynutý koláč – klasický i bez lepku

Tohle je asi náš nejoblíbenější koláč.  Není to nic nového – právě naopak – je to takový rodinný poklad. Peču ho už léta a na přání našich dcer jsem se konečně rozhoupala jej sepsat. Nikdy napsaný nebyl. Je to recept na kynuté těsto mojí babičky. A ta vždycky říkala: ,,Dívej se mi pod ruce – do hrobu si to nevezmu.“  Tak bylo na čase recept napsat. Nerada bych si ho vzala do hrobu já. Ty váhy v receptu berte orientačně, peču jej vždycky od oka a nikdy jsem ingredience nevážila. Důležité je těsto dobře propracovat. Všichni se diví, čím to je, že je ten vlastně obyčejný koláč tak dobrý. Francouzi to vědí už dávno. Je to máslem.

  

Těsto:

400 g pšeničné hladké mouky (nebo směs bezlepkové mouky např. Doves farm)

1 sušené droždí

3 lžíce cukru

0-2 vejce  ( do bezlepkové verze určitě dejte 2 vejce, ale do verze z pšeničné mouky stačí jedno, nebo nemusí být žádné)

150 g rozpuštěného másla ( cca 80 g do těsta + zbytek na plech)

Vlažné mléko cca 1 hrnek

 

Navrch koláče:

Tvarohová náplň: 1 tučný tvaroh ve vaničce + 1 lžíce moučkového cukru + 1 vanilkový cukr (případně trochu mléka)

Maková náplň: 1 hrnek mletého máku, 1 hruška, cukr podle chuti, ½ lžičky skořice, trochu mléka, 1 lžíci másla

Drobenka:  2:1:1 = 2 díly mouky (pšeničná polohrubá nebo bezlepková směs  s větším podílem rýžové mouky) + 1 díl cukru + 1 díl másla

 

Do mísy dejte mouku, cukr, droždí, vejce a  rozpuštěné máslo. Postupně přidávejte vlažné mléko tak, aby vám vzniklo pěkné,  vláčné  těsto. Těsto poctivě vypracujte vařečkou do hladka (až začne dělat bubliny) a nechte cca ¾ hodiny kynout.

Než těsto vykyne si připravte náplně. Smíchejte vše na tvarohovou náplň a případně ji trochu nařeďte mlékem do potřebné hustoty tak, aby se dobře roztírala. Mák si v hrnečku zalijte trochou mléka, přidejte  cukr, hrušku nakrájenou na malé kostky, skořici a lžíci másla. Směs trochu povařte aby hruška změkla a náplň měla konzistenci hustší kaše. Připravte si drobenku. Mouku, cukr a máslo v daném poměru rukama vypracujte tak, aby vznikly trochu větší hrudky. Než budete drobenku potřebovat – dejte si ji do lednice.

Doprostřed plechu vlijte rozpuštěné máslo a na něj dejte vykynuté těsto. Plech máslem nevymazávejte, ale máslo vylijte na plech a jak budete těsto roztahovat – máslo se rozprostře po celém plechu. Rukama namočenýma v másle opatrně vytvarujte těsto na tenkou kulatou placku přes celý plech.  Na koláč rozetřete tvaroh a doprostřed dejte makovou náplň. Celý koláč posypte drobenkou. Pečte v rozehřáté troubě na 200 stupňů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *