Hruškový dort

Všichni sledují počasí. Je jasné, že když vám  velká  voda odnese chatku na pozemek sousedů, nebo vám mráz udělá z auta jednu velkou ledovou kouli, není možné si toho nevšimnout. To chápu. Všechny zajímá stav spodních vod, zastavěnost půdního fondu i zdravotní stav našich lesů. Což je samozřejmě velmi záslužné.  Jak je ale možné, že si vůbec nikdo nevšiml, že se něco stalo s časem.  Já už to pozoruji delší dobu a nevím proč, si v tom připadám jaksi osamělá. Například, takový hruškový dort. Řeknete si – je podzim, zrají hrušky, padá listí – co si takhle upéct hruškový dort. Upečete dort a nafotíte ho s těhotnou dcerou, které se už tak hezky zakulatilo bříško. Pomyslíte si, že je ten dort moc pěkný a že by to chtělo, dát ho na blog. Sednete k počítači, napíšete recept a jen tak mimochodem se podíváte z okna a tam … leží sníh. Nevěřícně zíráte na tu bílou nádheru a náhle někdo zazvoní u dveří. Jdete otevřít a za dveřmi stojí mladá maminka s dítětem v náručí. Jako ve snu slyšíte jak říká: ,,Mami, pojď honem a podrž mi Viktorku – mám plné ruce.“

Korpus:

100 g másla

3 vejce pokud můžete tak je opravdu použijte (náhrada vajec  funguje, ale korpus není tak nadýchaný)

160 g třtinového cukru

1 prášek do pečiva

300 g bezlepkové mouky (nejlépe Doves farm)

hruškové pyré:  3 hrušky + max 300 ml vody

 

Nejdříve si připravte hruškové pyré. Hrušky oloupejte, nakrájejte na kostičky,  v malém množství vody uvařte do měkka, nechte vychladnout a rozmixujte. Na korpus si vyšlehejte vejce  s cukrem a do směsi vmíchejte mouku s kypřícím práškem, máslo a pyré. Pečte ve středně velké dortové formě, kterou jste vymazali a vyložili papírem, na 180 stupňů.

Tvarohový krém:

750 g tučného tvarohu ve vaničce

200 g másla

Cca 150 g cukru moučka (nebo podle chuti)

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a nakonec s tvarohem

Na ozdobu:

Cca 500 g hrušek

50 g cukru

1 balíček Agaru (želírovací prášek)

Citron

Větší hrst lískových ořechů – namletých spíš na hrubo

Hrušky oloupejte a nakrájejte na větší kostky, zalijte vodou (jen aby byly potopené), přidejte cukr a šťávu z ½ citronu,  uvařte do měkka, ale nesmíte je rozvařit. Kompot nechte trochu vychladnout, hrušky z nálevu vyndejte,  ale šťávu nevylévejte a použijte na přípravu želé z Agaru. Do hotového želé pak opět vmíchejte hrušky.

Kompletace dortu:

Korpus vyjměte z formy a rozřízněte na půl. Do středu korpusu dejte menší část krému – do které jste vmíchali cca 2/5 hrušek. Zbytek (větší část) krému použijte na vršek dortu a boky. Nahoru navrstvěte hrušky a boky pokryjte strouhanými ořechy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *