Skořicové palačinky se šlehačkou

Ráda kupuji kuchařské knihy jako dárek. Trochu tím všem naznačuji, že ráda kuchařky dostávám, ale chápu, že kupovat kuchařku někomu, kdo jich má doma slušnou sbírku, je problém. Když knihu vybírám, tak pro inspiraci, ale snažím se vyzkoumat, jestli v ní sepsané recepty budou fungovat. Je až neuvěřitelné, kolik vychází kuchařských knih podle kterých se vůbec nedá vařit a je to na nich vidět už v knihkupectví. Někdy mi stačí si o jídle jen tak číst. Některé kuchařky jsou jako napínavé romány, ve kterých  je hlavní hrdina jídlo. Často tam autoři popisují i svůj osobní příběh, což někomu může připadat jako drbárna (mě tedy ne) ale na druhou stranu,  kdo vlastně nemá rád drby? Některé knihy jsou moc pěkné na pohled, se spoustou krásných fotografií a ty si pak prohlížím jen tak před spaním. Úplně nejlepší je, když je kuchařka krásná, chytrá a plná dokonalých receptů.  A z jedné takové je i tento recept. Jmenuje se Francouzská venkovská kuchyně a její autorka Mimi Thorisson  je zrovna tak okouzlující jako její kniha.  Už jsme z této kuchařky uvařili několik receptů a byly všechny prostě báječné.

 

Původní Mimin recept:

½ litru mléka (2 šálky)

2 větší vejce ( moje poznámka: kdo nechce použít vejce – mělo by to fungovat i bez nich)

1/3  šálku cukru

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1 a ½  šálku hladké mouky

1 a ½  lžičky mleté skořice

1 lžička prášku do pečiva

Špetku soli

2 lžíce rozpuštěného másla do těsta + máslo na smažení

 

+ Našlehanou šlehačku + v létě jahody nebo v zimě banán na naplnění palačinek

 

 

Moje varianta na bezlepkovou verzi (ale s vejci):

½ litru mléka

3 vejce

3 lžíce cukru

1 lžíce vanilkového cukru (mám vždy sklenici krystalového cukru s vanilkovým luskem)

Cca 2 hrnky bezlepkové  samokypřící mouky Doves farm (nebo směs bezlepkových  muk podle vlastní obliby  + kypřící prášek)

1,5 lžičky mleté skořice

Špetku soli

Cca1  lžíci rozpuštěného másla do těsta + máslo na smažení

 

+ Našlehanou šlehačku + v létě jahody nebo v zimě banán na naplnění palačinek

 

Vyšlehejte vejce s cukrem, postupně přimíchejte mléko, mouku a ostatní ingredience. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo. Těsto musí být hladké a tekuté. Když si necháte těsto třeba hodinku odpočinout, budou se vám palačinky lépe smažit. Dno pánve vždy před každou palačinkou potřete  slabou vrstvičkou másla. Pečte trochu méně zprudka, než běžné palačinky, aby se vám máslo hned nepřepalovalo. Na talíři palačinky plňte našlehanou šlehačkou a ovocem. Podávejte teplé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *