Řepové rizoto s kozím sýrem a koprem

Neměla jsem se dívat na internet,  jestli už někdo nezkusil dát kozí sýr na řepové rizoto. Kdybych se nepodívala, tak jsem si mohla krásně myslet, že je to vynález naší rodiny. Už si to nemyslím. Ale ten kopr – ten tam nikdo nedává. Tedy alespoň doufám. A taky jsem tam nenašla tak vymazlený recept jako je ten můj. Tak se nekoukejte nikam jinam na internet a uvařte si řepové rizoto podle mě. Je určitě nejlepší … tedy… snad.

 

Rýže na rizoto cca 300-400g

Olivový olej

1 cibule

3 – 4  čerstvé řepy (podle velikosti)

1,5 dcl bílého vína

Zeleninový vývar

Parmazán

1 lžíce másla

Navrch: měkký kozí sýr + čerstvý kopr (nebo zakysaná smetana)

 

Nejdříve si upečte řepu. Řepu omyjte, osušte a každou zvlášť zabalte do hliníkové fólie. Kamarádka se smála, že peču stříbrné koule, ale funguje to. Pečou se cca 1 hodinu při 200 stupních. Když je tam necháte ještě déle – nic se neděje. V tomto případě potřebujeme mít řepu opravdu měkkou. Já většinou využiji  troubu při pečení nějakého koláče. Koule jen naházím na dno trouby a nestarám se o ně. (Když si koupím řepu, tak jen čekám  a při první příležitosti si ji upeču. Vychladlé stříbrné koule pak mám v lednici a postupně je spotřebovávám – tu do salátu, nebo jen s olivovým olejem, kozím sýrem a rukolou, nebo na rizoto.) Po upečení řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky – cca 1 cm velké. Malou část řepy rozmixujte na hladký krém. Obarví rizoto na tu krásnou tmavou barvu.

Připravte si rýži. Na velkou hlubokou pánev dejte na 2 lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a osmažte do sklovata. Pak přidejte propláchnutou a okapanou rýži. Zamíchejte a trochu rýži opražte,  podlijte  vínem a víno nechte odpařit.  Rýži zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte a za stálého přilévání tekutiny  rýži uvařte do měkka na klasickou konzistenci husté kaše. A teď malý trik: pokud se vám zdá rýže pořád bez chuti, přidejte dvě špetky kari koření. Jen tak málo – aby tam nebylo skoro cítit – koření jen chutě propojí. Do rýže zamíchejte rozmixovanou i nakrájenou řepu a dochuťte nastrouhaným parmazánem. Rizoto ještě můžete zjemnit přidáním lžíce másla. Vše pořádně promíchejte.

Podávejte  s rozdrobeným kozím sýrem a čerstvým koprem. Je-li v rodině někdo, kdo nemá rád ani kozí sýr, ani kopr – dejte mu navrch kopeček zakysané smetany.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *