Zapečené palačinky s mangoldem

Opravdu jsem se snažila o palačinky bez lepku a zároveň bez vajec,  jak velí potřeby naší rodiny, ale musím přiznat porážku. Ne, že by to úplně nešlo, ale co se týče palačinek, nesnesu kompromisy. Palačinky prostě musí být dokonalé. Proč? Proto, že si to zaslouží. Musí být tenké, ale netrhat se. Musí být vláčné a mít dobrou chuť. Když vychladnou, tak by neměly měnit strukturu. Například bezlepkové palačinky mají tendenci ztvrdnout a lámat se. Po dlouhém boji s kombinací různých muk a náhrad vajec jsem dospěla k názoru, že je lepší připravit dva druhy těsta, jedno s bezlepkovou moukou a vejci a druhé s pšeničnou moukou a bez vajec,  než přijít o nervy a kuchařskou prestiž. Je tu ovšem postup, který je vhodný pro všechny způsoby přípravy. Pomůže jejich chuti  a palačinky se lépe smaží.  Do těsta přidejte trochu rozehřátého másla. Těsto nechte odstát alespoň dvě hodiny (ale raději ne přes noc – mohlo by ztmavnout). Těsto po odstátí nařeďte na potřebnou hustotu – musí být dostatečně řídké. Než dáte na pánev první palačinku – musí být pánev opravdu hodně rozpálená. Smažte na velmi malém množství oleje. Pod každou palačinku kápnu na pánev jen jednu kapku oleje. To stačí.

Palačinky bez lepku – ale s vejci:

1/2 litru mléka

2 vejce

1 lžíce rozpuštěného másla

čtvrt lžičky soli

Směs bezlepkových muk – nejlépe rýžová, kukuřičná (té nedávejte nejvíc – palačinky by byly moc tuhé) a třeba jáhlová. Kdo má rád pohankovou, může ji také přidat. Palačinky jsou pak  takové rustikální. Nejsou vhodné mouky jako cizrnová, nebo hrachová pro svou výraznou chuť. Osvědčilo se mi – nedělat těsto z jednoho druhu mouky, ale vždy je namíchat. Množství je pak podle potřeby.

Na přípravu těsta použijte mixér (pokud tedy máte) – vyhnete se hrudkám. Pokud nepoužijete mixér, přidávejte mléko až nakonec a velmi opatrně. Těsto nechte odstát. Smažte na oleji.

Palačinky z pšeničné mouky a bez vajec:

1/2 litru mléka

1 lžíce rozpuštěného másla

čtvrt lžičky soli

Špetka kurkumy (jen pro barvu – pokud použijete celozrnnou mouku mohla by být barva palačinek trochu našedlá)

Hladká pšeničná mouka (může být i celozrnná)

Těsto připravujte klasickým způsobem. Určitě pomůže, když těsto necháte odstát a pak si ho doředíte na potřebnou hustotu. Nezapomeňte pořádně rozpálit pánev.

Zapečené palačinky s mangoldem:

6-8 palačinek (podle velikosti pekáčku)

Očištěné listy mangoldu nakrájené na proužky (bude ho potřeba docela dost – hodně se svaří – jako špenát)

1 menší cibule

2 stroužky česneku

Sůl, pepř

Lžíce másla pod mangold

2-3 kusy mozzarelly

Bešamel: máslo cca 100 g, mouka (pšeničná hladká nebo bezlepková např. jáhlová), mléko, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, sůl, pepř

 

Nejdříve si připravte mangold. Na másle si zpěňte cibulku, přidejte mangold, osolte a opepřete.  Listy musí zvadnout, změknout a musí se z nich odpařit voda. Zatím si připravte bešamel. Na rozpuštěné máslo, za stálého míchání, sypte mouku. Připravte světlou jíšku. Tu pak postupně zřeďte mlékem do trochu řidší kaše. Provařte, osolte, opepřete a vmíchejte 2 lžíce parmazánu.

Do máslem vymazané zapékací formy skládejte ,hezky těsně vedle sebe, srolované palačinky, které si nejdříve naplňte mangoldem a nakrájenou mozzarellou. Když je pekáček plný, zalijte palačinky bešamelem a posypte zbytkem parmazánu. Palačinky zapečte v troubě na 200 stupňů klasicky, nebo pod grilem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *