Léto. Horké dny i noci. Koupání v přírodě, běhání na boso v trávě, nahé děti skákající za deště v kalužích. Rajčata a okurky ze zahrádky rovnou na stůl. Vlahé večery a noční obloha. Keře obalené rybízem. Rozkvetlá zahrada plná motýlů. Někdy mám pocit, že doopravdy žijeme jen v létě. A léto jsou také čerstvé višně.
Recept je na koláč do nízké kulaté formy.
Těsto:
300 g bezlepkové mouky Doves farm (nebo pšeničné hladké)
1 sušené droždí
3 lžíce cukru
1 vejce (nemusí být)
Cca 80 g rozpuštěného másla
Vlažné mléko cca 1 hrnek
Navrch koláče:
1 tučný tvaroh + 1 lžíci moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
Vypeckované višně (můžou být i mražené)
Mandlové lupínky
Do mísy dejte mouku, cukr, droždí, vejce (pokud chcete) a rozpuštěné máslo. Postupně přidávejte mléko tak, aby vám vzniklo pěkné – nepříliš husté těsto. Těsto poctivě vypracujte vařečkou do hladka a nechte cca ¾ hodiny kynout. Vykynuté těsto vmáčkněte do vymazané koláčové formy. Na koláč rozetřete tvaroh, který jste osladili podle chuti a posypte višněmi a plátky mandlí. Višně můžete ještě trochu pocukrovat. Pečte v rozehřáté troubě na 200 stupňů.