Kynutý višňový koláč

Léto. Horké dny i noci. Koupání v přírodě, běhání na boso v trávě, nahé děti skákající za deště v kalužích. Rajčata a okurky ze zahrádky rovnou na stůl. Vlahé večery a noční obloha. Keře obalené rybízem. Rozkvetlá zahrada plná motýlů. Někdy mám pocit, že doopravdy žijeme jen v létě. A léto jsou také čerstvé višně.

  

Recept je na koláč do nízké kulaté formy.

Těsto:

300 g bezlepkové mouky Doves farm (nebo pšeničné hladké)

1 sušené droždí

3 lžíce cukru

1 vejce (nemusí být)

Cca 80 g rozpuštěného másla

Vlažné mléko cca 1 hrnek

 

Navrch koláče:

1 tučný tvaroh + 1 lžíci moučkového cukru + 1 vanilkový cukr

Vypeckované višně (můžou být i mražené)

Mandlové lupínky

 

Do mísy dejte mouku, cukr, droždí, vejce (pokud chcete) a  rozpuštěné máslo. Postupně přidávejte mléko tak, aby vám vzniklo pěkné – nepříliš husté těsto. Těsto poctivě vypracujte vařečkou do hladka a nechte cca ¾ hodiny kynout. Vykynuté těsto vmáčkněte do vymazané koláčové formy.  Na koláč rozetřete tvaroh, který jste osladili podle chuti a posypte višněmi a plátky mandlí. Višně můžete ještě trochu pocukrovat. Pečte v rozehřáté troubě na 200 stupňů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *