Karamelový dort s banány

Když ti jsou dva roky, tak dostaneš k narozeninám jeřáb. Teda, sice jsem chtěl bagr, ale dobrý.

 

A pak dostaneš dort. Bez lepku – protože ten nesnáší babička, bez vajec – protože ty nejí teta, ale dobrý. Jen nechápu, proč se musí péct – když takhle je nejlepší.

  

RECEPT:

Na ozdobu:

2 banány

hrst vlašských ořechů

Korpus:

2 banány

150 g másla

120 ml bílého jogurtu

3/4 hrnku hnědého cukru

1/2 lžičky skořice

špetka muškátového oříšku

prášek do pečiva

1 hrnek rýžové mouky

2 hrnky bezlepkové směsi Doves farm

mléko na zředění

Krém:

125 g másla

500 g tučného tvarohu

200 g zakysané smetany

vanilkový cukr

Karamel:

200 g cukru

50 g másla

160 ml smetany

Na korpus – rozmačkejte 2 banány, přidejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, jogurt a koření a dobře promíchejte. Přidejte mouku s kypřícím práškem a nakonec nařeďte mlékem do potřebné hustoty. Pečte na 160 stupňů ve vymazané a moukou vysypané větší dortové formě cca 3/4 hodiny.

Připravte si krém. Ušlehejte změklé máslo s cukrem, do toho zapracujte tvaroh a nakonec kysanou smetanu.

Na dokončení dortu si ještě musíte uvařit karamel. Cukr nasypte na pánev a při střední teplotě nechte rozpustit. Až karamel zezlátne – přidejte máslo. Stáhněte teplotu a za stálého míchání přidejte smetanu. Hlavně opatrně ať se nepopálíte. Karamel má hodně vysokou teplotu a může prskat.

Do části krému, který dáte do středu rozříznutého korpusu, vmíchejte 3 lžíce karamelu. Navrch dortu dejte krém bez karamelu. Dort ozdobte nakrájenými banány, cákanci zbývajícího karamelu a posypte  ořechy .

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *