Babiččina mlíková polívka

Některá místa budu mít navždy v srdci a čím jsem starší, tak si je čím dál víc idealizuji. Mé dětství bylo kouzelné díky babičce, na kterou často myslím a která byla moc dobrá kuchařka. Její jídlo nikdy nebylo okázalé. Byla celý život docela chudá a nejraději měla brambory. Používala jednoduché recepty a svá výborná jídla dokázala vykouzlit z několika základních surovin. Tato polévka z mléka, brambor a vajec je trochu podobná krkonošskému kyselu, ale je to taková jeho chudší příbuzná. Já jsem na ní vyrostla, takže ji mám moc ráda a chtěla bych, aby úplně nezapadla – hlavně v naší rodině.

Recept:

Brambory nakrájejte na kostičky. Jiná zelenina v hrnci polévky nebude, takže s tím počítejte a podle toho použijte množství brambor. Brambory dejte do vody, kterou osolte a přidejte celý kmín. Brambory vařte do měkka. Pod polévkou zmírněte plamen. V této fázi se přidá ocet. Na hrnec polévky cca 2 lžíce. Raději méně než více. V hrnku si rozmíchejte hladkou mouku v mléce a polévku tím zahusťte.  Povařte cca 5 minut. Mezi tím si v hrnečku vidličkou rozšlehejte vajíčka (cca 2 podle velikosti hrnce), osolte je a pak vejce přidejte do vařící se polévky. Přitom polévku vařečkou promíchávejte, aby vajíčka vytvořila jen takové jemné vlásky. Ještě to nechte provařit a nakonec přidejte máslo.

Jestli vám připadá, že je to celé takové od oka, tak máte pravdu. Přesně takhle mě to babička učila. Když jsem se zeptala kolik toho mám dát, tak řekla ,, přiměřeně“ a pak dodala ,, koukej se mi pod ruce, do hrobu si to nevezmu.“

  

  

  

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *