Zeleninová polévka s rajčaty a červenou čočkou

Abyste neřekli, že se s vámi nechci podělit o nějaký ten recept ,,Co dům dal“, protože a to si přiznejme, takových receptů není nikdy dost, tak vám tu nabízím polévku, která vznikla dlouhým koukáním do lednice na rajčata a půlku brokolice, kterou jsem zřejmě získala tím, že ji někdo o víkendu zapomněl na chalupě v lednici a já si ji pak přivezla do Prahy.  Takže je to recept čistě domácí a musím říct, že to není nějaká z nouze ctnost.  Je to plnohodnotný recept na výbornou polévku a to jsem do ní spotřebovala i cuketu, která se  k nám dostal také nějakým záhadným způsobem a zbytek pasírovaných rajčat ze kterých jsem v neděli dělala omáčku na pizzu.  Prostě, někdy vznikne recept tak, že se vám v lednici sejdou potraviny z kterých byste jindy uvařili úplně jiné jídlo, ale když máte chuť na polévku …

Recept je tak na 3-4 porce. Pro celou rodinu je potřeba poměr zdvojnásobit.

1 malá cibule

2 stroužky česneku

Chilli paprička (nebo jen půl)

Sušený tymián

½ brokolice

½ malé cuketky

Asi ¾ hrnku červené čočky

3 větší rajčata

2 dcl  pasírovaných rajčat

Sůl, pepř

1-2 lžíce  balzamikového octa

Olivový olej a asi lžíce másla

Na ozdobu můžete použít strouhaný parmazán nebo lístky bazalky.

Rajčata oloupejte. Nakrojte a vložte do vroucí vody. Po chvilce vyndejte a ochlaďte – takhle se vám budou dobře loupat. Rajčata nakrájejte na větší kousky, brokolici a cuketu na drobno, aby se rychle uvařily. Do hrnce dejte trochu olivového olej. Osmažte na něm na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Opékejte pomalu aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil. Pak do hrnce přidejte tymián, chilli papričku a brokolici s cuketou.  Posolte a opepřete a ještě chvíli opékejte. Pak zalijte horkou vodou.  Do vařící se polévky vsypte čočku a rajčata  a vařte do měkka. Nakonec  vmíchejte pasírovaná rajčata, dochuťte balzamikovým octem, zjemněte máslem a případně ještě dosolte.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *