Vařené kuře do salátu

Zajímalo by mě, jestli si učitelé myslí, když nás  od dětství nutí sedět celé hodiny ve školních lavicích , že nás tím připravují na život a budoucí povolání.  Doufám že ano. Jinak by jim jejich práce musela připadat jako každodenní házení sušené luštěniny na zeď.   Na druhou stranu dost pochybuji, že je to pravda. Možná nejde ani tak o informace – protože těch použitelných, poživatelných a zapamatovatelných je jen zlomek, ale o trénink v sezení.  To pak dospělí při hodinách, které tráví  u počítačů opravdu využijí. O samotnou práci na počítači u mě jít nemohlo, protože jsem chodila do školy v době, kdy žádné počítače nebyly. Dnes  zas mnohé děti umí  na počítači lépe než jejich učitelé.  Teď to vypadá, že pochybuji o významu vzdělání, ale o tom nepochybuji ani za mák (ani za jiná semena) – jen moc nerozumím systému našeho školství.  Většinu života trávíme tím, že se snažíme získat informace (proto si lidé vymysleli internet)  a ve škole by člověk měl být u zdroje.  Škola jako místo,  kde získáš odpovědi na své otázky – jak vzrušující. Opravdu doufám, že jsou někde školy, kde to takhle funguje. Já jsem ve škole vždy měla pocit, že soutěžíme v tom, kdo z nás si zapamatuje víc  naprosto nezajímavého textu z učebnice. Ale proč tu mlátím stonky obilí již zrna zbaveného?  Všichni tak trochu vaříme a přesto, že vařím skoro každý den a o vaření se zajímám, do teď jsem neslyšela  jak nejlépe uvařit  kuře do salátu. Kde, sakra,  ta informace byla tolik let? Jak to, že mi o tom ještě nikdo neřekl?  Třeba je to tajné a já to teď, tady, takhle nezodpovědně profláknu.  Já,  ale nebudu mlčet jak místo posledního odpočinku. To tedy ne – tady to máte:

Samozřejmě nemusíte dávat do salátu kuře. Vy chcete? Tak můžete použít zbytek kuřete z večerní grilovačky – pokud jste včera grilovali. Negrilovali. Dobře. A pečené kuře k obědu nebylo? Nebylo. Tak  vám nezbývá nic jiného, než si to kuřecí prso s větším či menším úspěchem hodit na pánev.  No – není to úplně ono – co? Tak vás nebudu trápit. Uvařte si ho.

 

Kuřecí prsa bez kůže

Sůl

Celý pepř, kousek zázvoru, celou skořici, hřebíček, nové koření, badyán

(bude fungovat i jiná kombinace koření – ale mělo by to být výrazné)

Cibulka (klasik nebo jarní)

 

Do malého hrnce dáme maso, zalijeme studenou vodou tak, aby bylo potopené. Přidáme koření, kousek zázvoru a cibulku a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a vaříme jednu minutu. Není to chyba – 1 min. = 60 s. Po této době vypneme a necháme pod pokličkou stát 1,5 hodiny = 90minut – FAKT.

Takto připravené kuřecí maso zůstane krásně šťavnaté a plné vůní z koření.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *