Špenátové rizoto s šafránovou ricottou

Víte, kdy zjistíte, že máte problém? Když vám začnou chodit nabídky slev z lékárny.  Letošní rok jsem opravdu nezačala slavně. Od ledna se zmítám ve víru viróz, nevím jestli mě víc píchá v patě nebo škrábe v oku a stal se ze mě sběratel. Mám už doma sadu  bylinných čajů, několik druhů bylinných lihových kapek na různé neduhy, kapky do očí, kapky do nosu, spoustu pilulek a vitamínů, až si toho všimli i v lékárně a vysloužila jsem si slevu. A to mě naštvalo. Rozhodla jsem se, že budu radši zdravá a začala plánovat letní dovolenou.  Když plánujete dovolenou v zimě, když je venku pošmourno a nevlídno, tak se nedivte, že pak v létě kdy je horko, jezdíte někam, kde je ještě větší horko. Já se nedivím. Já to tak mám každý rok. Tak jsem koukla ven, kde se ještě na začátku března válel sníh a řekla si, že taková Sardinie bude fajn.  A abych se na tu Itálii trochu naladila – uvařila jsem si to pravé italské rizoto. To by bylo, aby mě to trochu nezahřálo.

Recept je od oka –  jak říkala naše babička. Konečně, pravá italská mamá to určitě jinak nedělá.

Špenátové rizoto:

Rýže (italská na rizoto) podle počtu strávníků

Cibule

Máslo a olivový olej pod cibuli

Sůl a parmazán na dochucení

Trochu bílého vína na podlití

Špenát  – čerstvý a nebo i listový mražený (ten musíte rozmrazit a nechat odkapat)

zeleninový vývar na podlití

Šafránová ricotta:

Ricotta (250 g je tak pro 3 strávníky)

Šafrán

Mléko (tak ½ dl na 250 g ricotty)

Sůl, pepř

Parmazán a rukola na ozdobu (prakticky nezbytné)

 

Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte pozvolna na másle a olivovém oleji, až je cibule sklovatá . Přidejte propláchnutou rýži, chvíli smažte a pak podlijte vínem. Když se víno odpaří, začněte postupně podlévat horkým vývarem,  dokud není rýže měkká a konzistence lehce tekutá. Pak  přidejte špenát a důkladně promíchejte.  Čerstvý špenát musí zvadnout. Rizoto dochuťte solí a strouhaným parmazánem.

K rizotu si připravte šafránovou ricottu. V kastrůlku  ohřejte mléko a přidejte do něj šafrán. Společně přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Zchlazené mléko přeceďte přes sítko a vmíchejte do ricotty a dochuťte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *