Kuře na pórku s provensálskou krustou

Ať děláte co děláte, tak některá jídla prostě nejsou v kurzu. Nemusí být tak děsně pasé, jako například přírodní kuřecí řízek s kompotovanou broskví, to kdybyste někdy řekli, že máte v neděli k obědu, tak můžete rovnou před přáteli říct, že vaše nejoblíbenější zahradní dekorace je sádrový trpaslík, želva se solárním světýlkem na krunýřku a atrapa čápa u zahradního jezírka, jen prostě nejsou v módě. Nevaří se. Není v nich žádná superpotravina, nic co se špatně shání, ani žádné koření nebo exotický olej, kvůli kterému byste museli oželet boty pro děti  na zimu. Není to ani nehynoucí klasika jako řízek, nebo svíčková, kterou všichni milují , protože tak jako ji dělala moje babička…. Prostě jen jídlo, které není příliš sexy. Mimochodem, tenhle termín máme od Pohlreicha a nikdo si pod ním nic neumí představit.  Myslela jsem, že se mě takové věci netýkají. Jím přece především to co mi chutná a nějaká móda, navíc v jídle, jak povrchní. A přece jsem zaváhala, jestli sem dát kuře na pórku. Je dost retro a ani se nedá vyfotit tak, aby vypadalo pěkně. Je takové staromódní a nevzhledné,  ale dobré a navíc jsem ten  recept získala velmi pracnou cestou z televizního pořadu s Annabel Langbeinovou.  Aby se mi podařilo recept opsat celý, musela jsem tenhle díl vidět nejméně třikrát a pokusit se nenechat rozptýlit nádhernou novozélandskou krajinou, Annabeliným kouzelným domem a vypiplanou zahrádkou, která mě často zaujala víc než kolik se do receptu dává šlehačky. Takže jsem ten recept doslova ulovila. Tak si to kuře koukejte upéct.

Recept:

Cca 5 vykostěných kuřecích stehen

Marináda na kuře:  hořčice,  worcestrová  omáčka, sušený (nebo čerstvý) tymián, kajenský pepř a sůl

1 větší pórek

Smetana

2 lžíce másla

Provensálská krusta:  čerstvá strouhanka z bílého chleba, máslo ( cca 100g) , stroužek česneku,

petržel, provensálské bylinky (tymián, bazalka, rozmarýn) – čerstvé nebo sušené, citronová kůra, sůl (případně 2 ančovičky)

 

Připravíme si marinádu na kuře z hořčice, worcestrové omáčky, tymiánu, kajenského pepře a soli. Poměr nechám na vaší chuti. Marináda by měla být ostrá, protože pórek a krusta jsou jemnější. Kuře obalíme v marinádě a připravíme si krustu. Nejdříve si rozmixujte chleba na strouhanku. Zvlášť v mixéru připravte máslo s česnekem, kořením,citronovou kůrou a solí (ančovičkami)  a pak teprve přidejte strouhanku.  Pórek nakrájejte na kolečka a osmažte na másle až změkne. Osolte a dejte do pekáčku ve kterém budete péct kuře. Na pórek naskládejte marinované kuře a na kuře navrstvěte provensálskou krustu. Kuře podlijte smetanou. Jen trošku, aby kuře neplavalo – tím zjemníte pórek.

Pečte na 180 stupňů cca 1 hodinu.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *