Chutná, chutná? Jen počkej, až ti řeknu, z čeho ten dort je. Tak jsem se snažila odradit strávníky s úmyslem zachránit kousek dortu pro sebe. Neodradila. Tentokrát jsem ho ani neochutnala. Tak sem teď poprvé dávám recept na něco, co vlastně nevím jak chutná. Dokonce, jsem ho ani nevyfotila. Jenže všichni chtěli recept a tak teď na fotkách vidíte jiný dort. Ne, že by to byl úplně jiný dort. Už jsem ho pekla, ale byly v něm vejce a maliny – místo banánu a rybízového sirupu. A na vrchu jahody a maliny místo bílého a červeného hroznového vína. Tak nevím. Ten na fotce jsem ochutnala a byl moc dobrý, ale podle toho jak zmizel ten, podle tohoto receptu – byl asi ještě lepší. Tak tady ho máte.
Těsto:
2 plechovky červených fazolí
1 banán
6 vrchovatých lžic holandského kakaa
2 lžíce řepkového oleje
1 prášek do pečiva
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce rybízového sirupu (nebo javorového)
Špetka soli
Krém:
250 g mascarpone
100g tvarohu
2 lžíce rybízového sirupu (javorového sirupu)
(ten rybízový sirup je bez konzervantů a za studena – z tohoto blogu – moc doporučuji)
+ drobné ovoce na ozdobu (maliny, borůvky, jahody, nebo hroznové víno)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu (střední velikosti) vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Pokud máte jen velkou dortovou formu, zvyšte množství na 3 plechovky fazolí a v tomto poměru i ostatní ingredience.
Propláchnuté a odkapané fazole dáme do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi na těsto a mixujeme do hladka. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme cca 1 hodinu. Kontrolujeme častěji špejlí – přeci jen u tmavého těsta se to špatně pozná.
Vyšleháme si krém do hladka, navršíme ho na vychladlý korpus a můžeme zdobit. Brnkačka.