Mé nejoblíbenější koláče jsou ty letní z litého těsta. Hezky na plech, s velkou vrstvou čerstvého ovoce a navrchu posypané drobenkou. Nejrychlejší a nejjednodušší koláče, které jsem kdy pekla. Pro osvěžení paměti a pro příznivce pšenice – recept níže. Teď se ovšem přesně tenhle typ koláče stal mojí noční můrou. Zkoušela jsem různé finty, jak upéct litý ovocný koláč tak, aby ovoce těsto příliš nezatížilo a to zůstalo nadýchané a nespadlo, ale zatím se mi to nepodařilo. Každý koláč, který jsem upekla se i nakonec snědl, ale mé pekařské sebevědomí pomalu klesalo na bod nula. Řekla jsem si, že to chce jiný přístup a rozhodla jsem se pro něco co funguje od dob našich babiček. Jahelník se dělá většinou s jablky a připomíná spíš nákyp. S ovocem a drobenkou, ale funguje také velmi dobře . Rychlý, nadýchaný a zároveň šťavnatý a přitom drží pěkně pohromadě. Meruňky s kokosem můžou trumfnout snad jen švestky s mákem a to stojí za pokus.
Těsto:
250g jáhel ( 1 ¼ hrnku)
1,5-2 dcl mléka
Na variantu bez mléka, másla a vajec: 1 plechovku kokosového mléka (cca 400g) – vychlazenou
Špetku soli
3 lžíce třtinového cukru (může být i med, nebo javorový sirup)
1 lžíci vanilkového cukru
Prášek do pečiva
2 vejce
2 lžíce másla
Na vrch:
Meruňková verze: pokrájené meruňky + drobenka: máslo, cukr, strouhaný kokos
Švestková verze: vypeckované švestky + drobenka: máslo, cukr, mletý mák a trochu (bezlepkové) mouky
Jáhly 3x spaříme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti. V hrnci zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme asi ¼ hodiny přikryté pokličkou a na mírném ohni, se špetkou soli, do měkka. Vyšleháme si bílek ze dvou vajec. Do horkých jáhel vmícháme 2 lžíce másla a necháme částečně vychladnout. Pak přidáme žloutky, cukr a vanilkový cukr a zředíme trochou mléka. Mléka dáme jen tolik, abychom neměli příliš řídké těsto. Do těsta lehce vmícháme našlehané bílky. Vymažeme si středně velkou dortovou formu, nebo formu na nízký koláč. Těsto dáme do formy a navrch naklademe pokrájené meruňky nebo švestky. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů. Mezi tím si připravíme drobenku, kterou dáme na koláč tak 10-15 minut před koncem pečení. Koláč se peče asi hodinu.
Varianta na těsto bez mléka, másla a vajec (s kokosovým mlékem):
Na tu si musíme předem vychladit plechovku kokosového mléka (nejlépe dát do lednice den předem). Do uvařených jáhel přidáme cukr a kypřící prášek. Případně můžeme místo cukru osladit např. medem, nebo javorovým sirupem. Z plechovky lžící vybereme hustý kokosový krém, který jemně vmícháme do jáhel. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme ji zředit tekutou částí kokosového mléka.
Litý hrnkový koláč z pšeničné mouky (naprostá klasika – recept pro dcery)
2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek cukru krupice
Cca 180 g másla
Mléko cca 2 hrnky (ale je potřeba vyzkoušet)
2 vejce (nebo náhradu)
Prášek do pečiva
Vanilkový cukr
ovoce
Recept je na celý plech. Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Z celého množství mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Z hotové drobenky odebereme cca ¾ hrnku na posypání a dáme si stranou. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, vejce a mléko. Vytvoříme tekuté těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu (moukou nebo kokosem) a pokryjeme ovocem a posypeme drobenkou.