Paryba – játrová paštika

Nějak mi tenhle rok letí. To se vám takhle v červnu kouknu na svůj blog a tam je poslední článek z ledna a to ještě jídlo, které jsem vařila o vánočních svátcích. No, ale fuj. Taková zaostalost. Jediné co mě omlouvá je, že jsme přestavovali byt a tudíž jsem neměla kde vařit. Pak jsem zase měla kuchyň a vařila jako o život , ale neměla čas dát něco na blog. Mimochodem, ten byt doděláváme ještě teď.  Tak jsem se rozhodla, že s tím něco udělám. Receptů, které mám připravené je víc, ale nebudu otálet a dám sem ten poslední, který měl úspěch na mé narozeninové oslavě. Původně jsem neměla v úmyslu ho na blog dávat, protože jsem si prostě myslela, že ho každý zná. Ale vlastně je to dobrý nápad. Mám ten recept ráda, protože je rychlý a dobrý. Tudíž pro mě dokonalý. Ještě k názvu. Ten mu  přidělil Radim. Sám vegetarián, se snažili přijít na původ slova paštika. No nevím, ale asi jí to chudince zůstane.

Recept na játrovou paštiku

500 g kuřecích jater

200g másla + cca 100g Ghí (nebo másla) na zalití v misce

Cca 1,5 dcl smetany na šlehání

1 malou cibuli (nebo půlku velké)

2 stroužky česneku

Trochu čerstvého nebo sušeného tymiánu

Sůl, pepř

100 g sušených brusinek + brandy, nebo nějaký likér

Mandlové lupínky na ozdobu

 

Brusinky namočíme do alkoholu. Já měla doma Aperol. Můžete je nechat namočené  i několik hodin – pokud si na to vzpomenete včas, což nebývá můj případ. Nesnáším recepty, které začínají slovy – namočte si brusinky a nechte 24 hodin odležet. Takže, jestli spěcháte, tak se na to klidně vykvajzněte. Ono se nic nestane, když budou namočené jen chvilku.

Očistěte si játra a pokrájejte na menší kousky.  Nakrájejte hodně na jemno cibuli a česnek.  Na pánev dejte cca lžíci másla a zpěňte na něm cibuli, česnek a tymián – jen chvilku a na mírném ohni – nesmí ztmavnout. Přidejte játra a opečte je do hněda tak, aby nebyla syrová, ale přece jen uvnitř trochu růžová.  Na konci smažení ulijte z brusinek trochu alkoholu a nechte odpařit.

Celý obsah pánve dejte do kuchyňského robotu. Osolte a opepřete. Máslo si rozkrájejte na kostky. Mixujte a postupně přidávejte kostky másla. Nakonec vmixujte  smetanu. Do hotové paštiky opatrně vmíchejte  scezené brusinky. Paštiku dejte do jedné nebo více misek, podle toho jak rychle se bude konzumovat. Uhlaďte a zalijte rozpuštěným Ghí. To paštiku v misce uzavře a ona déle vydrží. Ozdobte mandlemi a tymiánem. Skladujte v lednici. Ptali se mě,  jak tam dlouho vydrží. Ale nevím. V naší lednici nevydrží ani tři dny, protože se sní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *