Pastýřův koláč

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shepherd´s Pie je klasické irské jídlo, které původně vzniklo jako jídlo ze zbytků masa po svátečních dnech. Ale to neznamená, že je to jídlo méně sváteční . Právě naopak.

Při přípravě tohoto pokrmu se vyzbrojte trpělivostí.  Recept není složitý  ani časově náročný, ale nesmíte být netrpěliví jako já a pořád pozorovat  koláč  v troubě. Pak se může stát, že ho vytáhnete dřív, než docela  zezlátne. Ještě byste ovšem měli počkat, až trochu vychladne, aby se lépe servíroval. Když to ale tak děsně voní. No, je to o nervy.   Důkazem jsou fotografie k tomuto článku. Příště to třeba vydržím a podaří se mi pořídit lepší fotografie.

Recept by měl být tak pro 4 osoby. Máte – li ovšem v rodině velké jedlíky, tak by na vás nemuselo zbýt.

Masová verze:

lžíci řepkového a  lžíci olivového oleje na pánev

2 menší cibule

2 stroužky česneku

4 mrkve – strouhané na plátky

500 g mletého hovězího masa

5-6 lžic worcesterské omáčky

Lžičky sušeného tymiánu

6 lžic rajčatového pyré (passaty)

1 kostku hovězího bujónu

Pepř, sůl na dochucení ( se solí opatrně)

 

Bezmasá verze:

lžíci řepkového a  lžíci olivového oleje na pánev

200 g uzeného tempehu

1 cibule

2 stroužky česneku

4 vetší žampiony (pokud jíte houby)

Sojová omáčka, sušený tymián, koriandr – podle chuti

½ hrnku čerstvého nebo mraženého hrášku

½ hrnku čerstvé nebo mražené kukuřice

Zeleninový vývar na podlití (nebo horká voda)

2 rajčata, nebo rajčatové pyré

Sůl, pepř

 

Bramborová kaše: cca 1 kg brambor, 4 lžíce másla, mléko , sůl, parmazán

 

Nejlépe, když si, hlavně u masové verze, uděláte  základ dopředu. Všechny chutě se tím krásně prolnou a ušetříte tím čas, pokud jídlo děláte pro větší společnost.  Na pánev dejte olej a na něm pomalu smažte cibulku nakrájenou na jemno. Po té přidejte maso, nebo tempeh, a opékejte. Pak teprve přidejte zeleninu, česnek,  worcester (sojovou omáčku u vegan. verze) a rajčatové pyré. Nakonec dejte koření a opatrně zřeďte vývarem. Duste do měkka. Směs by měla být spíše hustší. Pokud jste to přehnali s vývarem, můžete ještě zahustit trochou mouky. U bezlepkové verze třeba jáhlovou.

Hotovou směsí naplňte zapékací mísu. Jídlo také pěkně vypadá v malých zapékacích miskách, ve kterých se může přímo servírovat. (V této fázi můžete nechat pekáček v lednici – třeba přes noc a jídlo dokončit, až těsně před podáváním. ) Na směs  navršte bramborovou kaši s máslem, do které jste přidali trochu parmazánu. Povrch kaše neuhlazujte, ale naopak na něm vytvořte vlnky, které se pak krásně opečou. Posypte ještě strouhaným parmazánem a dejte do trouby na 200 stupňů na cca ¾ hodiny. Jídlo je hotové, když je kaše opečená a směs začne na okrajích probublávat. Po vytažení z trouby nechte koláč trochu vychladnout, aby se lépe krájel. K  Shepherd´s Pie můžete podávat salát.  Je to moc dobré.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *