Nepečené vánoční kuličky

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vánoce jsou šťastně a vesele za námi a já můžu v klidu dát na blog recepty na vánoční cukroví. No, no, no… Já vím. Pozdě ale přece. Jen uvidíte, jak se nám to bude letos před Vánoci pěkně hodit. Najdeme si, co jsme to vlastně loni dělali za koule a bude. Moc cukroví jsem ale nepekla. Vlastně jen linecké a vanilkové rohlíčky.  Zato jsem byla kreativní. Když jsem míchala těsto na  vanilkové rohlíčky zřejmě vál vítr od někudy z Indie  a já  tam začala  sypat koření, které vanilkové rohlíčky nikdy nepoznaly. Trochu muškátového oříšku, špetku drceného hřebíčku, malinko mletého nového koření …. Vlastně už ani nevím. Po upečení jsem se trochu lekla.  Rohlíčky voněli exoticky a vanilka tam byla jen jedna z mnoha ingrediencí. Naštěstí se po nějaké době vůně v cukroví usadily a nebylo to špatné. Možná, že  je tak příště udělám zas a založím tím novou tradici. Ovšem letošním trendem bylo nepečené cukroví. S tvarem jsme se moc nepatlali. Byly to samé koule. No a co? Země je taky kulatá a ještě to nikoho neomrzelo.

Datlové kuličky

1 hrnek vypeckovaných datlí

¾ hrnku vlašských ořechů

¾ hrnku směsi mandlí, lískových ořechů nebo co doma je

2 lžíce lněných semínek

2 lžíce chia semínek

2 lžíce másla

1 lžíce kakaa

Do mixéru – nejdříve ořechy – umixovat a potom přidat datle a pokračovat v mixování.  Nakonec dejte do směsi máslo a kakao. A koulíme. Uchovávat je musíte v chladu.

 

Makové kuličky

200 g mletého máku

100 g vlašských ořechů

100 g rozinek

2-3 lžíce medu

Strouhaný kokos na obalování

Rozinky namočíme do vody. Umeleme ořechy a k nim do mixéru přisypeme mák. Do mleté směsi vmícháme med a okapané rozinky. Koulíme – koulíme. Kuličky obalujeme v kokosu

 

Cizrnové kuličky

350 g másla

400 g cizrnové mouky

2 pol.  lžíce hrubě sekaných  lískových nebo vlašských ořechů

2 pl strouhaného kokosu

1  čl  skořice

250 g rozpuštěného třtinového cukru

2-3 banány

V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Do másla vmíchejte cizrnovou mouku. Směs  za stálého míchání tak ¼ hodiny pomalu smažte.  Pak přisypte kokos, ořechy a skořici a ještě chvíli smažte. Nakonec vmíchejte rozpuštěný třtinový cukr . Směs nechte vychladnout. Do vychladlé směsi přidejte 2-3 rozmačkané banány. Pokud je směs příliš řídká – zahustěte těsto kokosem. Tvořte kuličky.

 

Karobové kuličky od oka

Měrná jednotka podle Terezky, autorky receptu, je zcela netradičně 1 pytlík.  Vzhledem k tom, že se jedná o od okový  recept, myslím, že je to míra zcela dostačující.

2 pytlíky datlí

1 pytlík hrozinek

1 pytlík slunečnicových semínek

Ořechy podle  vyjedenosti  vaší spíže

Banány – přiměřeně – podle velikosti pytlíku

Karob na obalení

Vše mimo banánů rozemelte. Banány rozmačkejte a  vmíchejte nakonec. Tvořte kuličky a obalujte v karobu.

Cizrnové, ani karobové kuličky se mi nepodařilo fotograficky zachytit. Některé jevy (především kulovitého tvaru) jsou velmi pomíjivé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *